Лукарски покани китайския бизнес в София, Пловдив и Божурище

15:11, 24 ное 15 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на икономиката Божидар Лукарски покани китайския бизнес да инвестира в индустриалните паркове в София, Пловдив и Божурище. Това стана по време на сесията на Петия икономически форум Китай и страните от Централна и Източна Европа в Суджоу, посветена на развитието на индустриалните паркове.

„Българското правителство заявява силната си подкрепа за Инициативата за партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За нас най-значимият резултат от подобно партньорство би било увеличаването на китайските инвестиции в България и на стокообмена ни“, заяви Лукарски, цитиран от правителствения пресцентър.

Той представи България като отлично място за правене на бизнес, което предлага значителни икономически и логистични предимства на китайските компании. По думите му, стратегическата локация и добра инфраструктурна свързаност позиционират България като Източната врата на Европа.

Лукарски представи Икономическа зона Божурище, управлявана от държавната Национална компания Индустриални зони. Зоната е със стратегическо местоположение в близост до столицата и се простира на площ от около 2,7 млн. кв. метра. Има добре развита инфраструктура и е насочена към производство, логистика и услуги.

„София Тех Парк“ беше лансиран като първият научен и технологичен парк в България, предоставящ отлична възможност за разширяване на дейността на R&D центрове от Китай в Европа. Основният фокус на парка е върху ИКТ; естествени науки – биотехнологии, храни и селско стопанство; зелена енергия и чисти технологии. Компанията е собственост на държавата.

Евро-китайската икономическа зона „Тракия“ беше презентирана като публично-частна инициатива, включваща девет общини, шест индустриални зони и три клъстера в региона на Пловдив в Централна България. До момента зоната успешно е привлякла инвестиции от над 1 млрд. евро и над 110 чужди и местни водещи компании. Целта на зоната е да създаде мост между Китай и Европа и да се превърне в център на индустрията, търговията и модерна логистика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама