Менда Стоянова склони да разгледа исканията на културните дейци

15:20, 24 ное 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и заместник-председателят на Комисията по култура и медии Ирена Соколова се срещнаха с представители на Синдиката на работещите в библиотеки, музеи и галерии в Народното събрание.

По-рано днес работещите в сферата на културата излязоха на мирен протест, с който да изразят своите искания, най-основното , от които е за увеличение на работната заплата с поне 50%. Те искат и повече средства за книги, компютри, сървъри и друга техника, с която да оборудват библиотеките.

Стоянова и Соколова разгледаха декларацията, която им бе представена и обсъдиха исканията на служителите. Ирена Соколова обясни, че за функция „Култура“ в бюджета за следващата година са предвидени 456 403 хил. лв., което е около 0.5% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната.

По думите й, средствата са разпределени по бюджетите на министерства и ведомства, общини, Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА. Най-голям относителен дял в общия размер на средствата, предвидени за култура, имат тези, предвидени по бюджетите на общините – близо 42%.

"В сферата на културата за общините се предвижда увеличение на средствата за допълваща субсидия за българските читалища - 4 млн.лева, предвижда се разпределянето й на проектен принцип. Разкриват се нови 50 субсидирани бройки към читалищата", обясни Соколова.

В края на срещата Менда Стоянова и Ирена Соколова заявиха, че ще разгледат внимателно исканията на работещите в библиотеки, музеи и галерии.

Междувременно социалният министър Ивайло Калфин също подкрепи служителите в сферата на културата, но заяви, че увеличението на заплатите им зависи от ресорното министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама