Министър Лукарски представи зона "Тракия" на икономическия форум в Китай

15:29, 24 ное 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Логистичен хъб "Пловдив" има за цел да съчетае увеличаващия се карго трафик от Китай към ЕС чрез електронната търговия с интегрирана логистика и авиационен проект. Конкурентните предимства на проекта са в интегрирането на неговите компоненти - пловдивското летище, намиращите се в близост икономически зони, свободната търговска зона, като по този начин се изгражда one-stop shop (едно гише) за китайските компании вносители в ЕС."

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при презентацията на евро-китайската икономическа зона "Тракия" по време на сесията на Петия икономически форум "Китай и страните от Централна и Източна Европа" в Суджоу, посветена на развитието на индустриалните паркове.

Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва министър-председателят Бойко Борисов.

Евро-китайската икономическа зона "Тракия" бе представена като публично-частна инициатива, включваща девет общини, шест индустриални зони и три клъстера в региона на Пловдив в Централна България.

До момента зоната успешно е привлякла над 1 млрд. евро инвестиции и над 110 чужди и местни водещи компании. Целта на зоната е да създаде мост между Китай и Европа и да се превърне в център на индустрията, търговията и модерната логистика. Разположена е стратегически на магистрала "Тракия", която свързва Европа с Турция и Близкия изток.

Министър Лукарски изрази надежда, че предстоящата концесия на летище "Пловдив" допълнително ще подпомогне логистиката и развитието на бизнеса в този регион. Първият етап от развитието на зоната предвижда инвестиции на стойност 150 млн. евро.

Според него тези предимства, съчетани с благоприятния икономически, данъчен и ценови режим, правят България конкурентна спрямо другите европейски входни точки към пазара на ЕС.

"Българското правителство заявява силната си подкрепа за Инициативата за партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За нас най-значимият резултат от подобно партньорство би било увеличаването на китайските инвестиции в България и на стокообмена ни", категоричен бе министър Лукарски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама