Корупцията заплашва националната ни сигурност, смята Методи Андреев

15:42, 24 ное 15 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Корупцията в България е достигнала такива нива, че заплашва националната сигурност на държавата, заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по време на дискусия на “Правосъдие за всеки” в Народното събрание. Една от идеите на гражданската инициатива е независим от главния прокурор обвинител, който да се бори именно с корупцията. Предложението срещна одобрението на депутата.

На дискусията, чийто домакин бе зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов (Реформаторски блок) и на която присъстваха народни представители от Блока, посланиците на Франция и Ирландия, избраниците от БСП Жельо Бойчев и Чавдар Георгиев, както и Методи Андреев от ГЕРБ, “Правосъдие за всеки” представи своите седем стъпки за съдебна реформа.

Сред тях е идеята за независимост на работата на всеки редови прокурор чрез намаляване на възможността на главния прокурор да се меси в тяхната работа, намаляване на неговия мандат от 7 на 5 години и възможност Висшият съдебен съвет (ВСС) да предложи мотивираното му оттегляне до президента, намаляване на мандата на членовете и на самия Съвет от 5 на 3 години без право на повторно избиране, както и явно гласуване в кадровия орган на съдебната система. Гражданската инициатива предлага още намаляване на парламентарната квота във ВСС, разделяне на Съвета на две колегии - една за съдии и една за прокурори и следователи, което ще гарантира независимостта на съда. Последното предложение е възможност за обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

Според Любомир Авджийски, член на “Правосъдие за всеки”, българският ВСС е най-политизираният в цяла Европа. Изключение прави само Беларус, но страната не е член на ЕС и според него не може да бъде пример за демократична страна. Нашата страна има и най-много прокурори на глава от ЕС - 27, като средният им брой в рамките на Съюза е 14. За сравнение - в България има 3 000 прокурори, а в Румъния, където броят на населението е три пъти по-голям, те са 3 006. Въпреки големият им брой, доверието в прокуратурата като институцията е едва 6% според изследване на Алфа Рисърч. “Проблемите идват от твърде политизираната система и централизираната прокуратура, изградена по руски пример”, каза Авджийски.

“Без реформа в съдебната система трудно могат да бъдат реформирани и всички други сектори, имащи отношение към икономиката на държавата и въобще към качеството на живот. Убедени сме, че трябва да има такава реформа, въпросът е как”, заяви от своя страна домакинът Иван Иванов. Според председателя на “Правосъдие за всеки” Велислав Величков дебатът за това е закъснял с 15 години.

Министърът на правосъдието Христо Иванов посочи, че предложенията на инициативата и внесените промени в Конституцията са стъпка към независимостта на съда. Той заяви, че най-важното в момента е идеите за промяна в основния закон да минат в първоначалния си вид през Народното събрание.

“Венецианската комисия даде изключително силна подкрепа за тази реформа, за реформата на ВСС, за усилието да повишим конституционните гаранции за независимостта на съда. Комисията заяви още, че трябва да направим повече в тази посока и даде конкретни предложения за отиване отвъд този минимум”, каза още Иванов.

Като основен проблем министърът на правосъдието също посочи свръх-овластеността на българската прокуратура. “Трябва да погледнем този проблем в очите. Не можем да избягаме от отговора на този въпрос, а има усещане за боязън от влизане в тази тема”, каза той.

Предстои специално създадената комисия в Народното събрание да дебатира и гласува на второ четене промените в Конституцията този четвъртък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама