Единодушно Общинският съвет в Добрич прие правилника за дейността си

16:10, 24 ное 15 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На първото си редовно заседание новият Общински съвет на Добрич прие Правилник за организацията и дейността си, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Проектът за правилник бе разработен от комисия, ръководена от председателя на Общински съвет Иво Пенчев. В хода на подготовката му бяха взети предвид и предложения на граждани.

Правилникът предвижда гражданите да могат да вземат думата в края на всяко заседание за изказвания, питания и предложения, но само по въпроси и проблеми от обществен интерес, след като това е включено в дневния ред. Гражданите ще имат правото да вземат думата в края на  по съответната точка след изказванията на общинските съветници. Това ще може да става в рамките на 3 минути. Отпадна изискването лица, които не са общински съветници, да могат да се изказват само след решение от местния парламент.

Председателят на Общинския съвет може да получава заплата, която не трябва да надвишава 90 % от възнаграждението на кмета на общината. Общинският съветник получава общо месечно възнаграждение в размер на 40 на сто от брутната работна заплата на председателя на Общински съвет. Ако общинският съветник отсъства без уважителни причини от заседание, той не получава възнаграждение. Изказванията на съветниците по време на сесия могат да са с продължителност до 5 минути. За различни нарушения председателят има право да им налага няколко вида санкции - напомняне, забележка, отнемане на думата и отстраняване от заседание.

В края на обсъжданията един от гражданите, правил предложения в хода на подготовката на правилника, Веселин Влаев благодари, че техните предложения са взети предвид. Той поиска да се включи и текст, че общинските съветници трябва да се отчитат пред гражданите, но бе обяснено, че това е заложено в текста, според който те трябва да поддържат връзка с избирателите и да ги информират за дейността и решенията на Общинския съвет.

Новият правилник на местния парламент бе приет с пълно единодушие от 40 гласували "за" и 0 "против" и "въздържал се".

Поради технически проблем сесията днес, през по-голямата част от времето, премина на тъмно. Захранване за системите за озвучаване и гласуване бе осигурено от сградата на общинската администрация, която не бе засегната от проблема.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама