Съдът глобява свидетел по делото "Червеи"

16:44, 24 ное 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд (СГС) ще глоби с 500 лева свидетеля по мегаделото „Червеи“ Чавдар Нанков, който за втори път не се яви на разпит в съдебната зала. Следващата насрочена дата за изслушване на свидетели е на 3 декември. Ако и тогава Нанков не уважи съда, ще получи нова глоба и ще бъде доведен принудително в Съдебната палата, предаде репортер на София Topnovini.bg.

За разпит е призован и шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Искането на прокуратурата е след информацията на ген. Атанас Атанасов на днешното съдебно заседание, че Рашков е предоставил доклада по оперативното дело „Червеи“ на парламентарната комисия по контрол на службите. От там Атанасов за първи път е разбрал за прилагането на СРС-та по отношение на информационна система на Министерството на вътрешните работи (МВР), стана ясно по-рано днес. От прокуратурата заявиха пред медиите, че разпитът на Атанасов не им е помогнал в хода на делото.

Един от свидетелите посочи, че извършването на определени дейности или влизането в потребителски профили в системите на МВР се осъществява на две нива - чрез потребителските имена и пароли. Те не са едни и същи за влизане в потребителския акаунт и в приложението с данните на МВР, обясни приложният администратор Владислава Стоянова. Тя е работела в дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към МВР по време на провеждането на операцията „Червеи“. В дирекцията в столичния квартал „Лозенец“ са предоставяни данните с пароли на администраторите на системата за СРС, които е трябвало да установят нарушителя, прилагал умишлени действия в централния полицейски участък.

"Системите работят без интернет, тоест те са вътрешни. Ограничение за достъпа в тях няма. Това означава, че дори в извънработно време може да се добавя, промения или изтрива информация. Самата информация не може да бъде манипулирана. Всички данни в журналната дейност в системите се пази в срок от 2 години назад от тяхното въвеждане", каза още тя.

Поредните свидетели по процеса за незаконно подслушване потвърдиха пред СГС, че е имало работна група за изменение на достъпа в структурата на МВР. Изменението е валидно и към днешна дата. То е целяло да осигури достъп на държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до информация какви конкретни справки са правели служителите на МВР.

Къртици в системата на МВР не са разкрити, заради липса на познания за системата за сигурност от страна на оперативните работници. Това стана ясно от свидетелски показания в началото на месец ноември. Сред разпитаните са бивши полицейски началници и администратори, пряко свързани със специализираната операция.

Действията по делото "Червеи" са били ръководени лично от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и подсъдимия Тодор Костадинов. Обвиняема е и бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева, която е разрешила с подписа си прилагане на всички видове СРС-та.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама