Божидар Димитров: Турция подкрепя „Ислямска държава“ като купува петрол от тях

17:06, 24 ное 15 / Политика 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Това, че Турция свали самолет на руснаците е потвърждение, че подкрепя „Ислямска държава“. То се знаеше, че я подкрепя тайничко, макар че публично се казваше, че е против. Но тя винаги е пропускала джихадисти от цяла Европа, които пренасят оръжие. Турция купува и нелегално петрол от „Ислямска държава“ на нищожни цени и така на практика ги финансира. Това заяви пред София Topnovini.bg директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Тази сутрин Турция свали руски изтребител, за който твърди, че бил навлязъл във въздушното ѝ пространство без разрешение. Руският президент Владимир Путин коментира, че "свалянето на изтребителя е удар в гърба от съучастници на терористи".

Димитров обясни, че нарушение на въздушното пространство при „военни действия на потенциални съюзници, на какъвто се е правила Турция“ е нещо допустимо. По думите му южната ни съседка трябвало да си затвори очите, ако наистина руския самолет е нарушил въздушното пространство с един-два километра.

„На война това се случва много често - увлечени в разгара на сражението самолети нарушават леко границата на някоя друга държава. Аз мисля, че наистина руснаците са прави, защото съм служил в авиацията и знам, че ако самолет е ударен над Турция, и по-специално изтребител, той буквално ще се изтърси на земята там, където е летял - на турска територия“, каза още директорът на НИМ.

Той допълни, че от години Турция умишлено е пропускала потоци с бежанци към Европа.

Професорът коментира и днешните протести на служителите на библиотеки, музеи и галерии. Демонстрации имаше и в историческия музей, където Димитров дори символично беше закопчан с белезници.

„Сложиха ми белезници от 6-и век, знаете ли колко са неудобни. Помислих си как ли се е чувствал Волен Сидеров. И взех, че и аз си вдигнах ръцете така високо, като него“, пошегува се историкът.

Той обясни, че напълно подкрепя служителите си, които взимали „нищожни възнаграждения“. Димитров заяви обаче, че това не е единственият проблем в сферата на културата. По думите му по-лошо било, че няма пари за дейности - за археологически разкопки, за консервация и реставрация на паметници и за купища други неща, с които се занимават музеите.

„Ако не се замислят, музеите ще се превърнат в едни социални учреждения, където едни хора ще получават заплати и ще си клатят краката, а те трябва да изпълняват своите функции. Музеите не са само изложби на старинни предмети. Това е най-малката има дейност“, обясни историкът и допълни, че пари в държавата има, но културата не е приоритет в бюджета.

По думите му изчисления показвали, че, за да може музеите да работят пълноценно са нужни 20-25 милиона, които били „нищожно малко за държава като нашата“.

След мирните демонстрации на служителите в културата, председателят на финансовата комисия в Народното събрание Менда Стоянова се срещна с част от тях. След разговора стана ясно, че Стоянова ще разгледа обстойно исканията им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама