Инцидентът с руския Су-24 не трябва да пречи на борбата с ИД, казва Ангел Найденов

18:42, 24 ное 15 / Политика 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Инцидентът с руския самолет в Турция не трябва да става въпросителна между координационните действия срещу “Ислямска държава”, заяви министърът на отбраната в кабинета “Орешарски” и депутат от БСП Ангел Найденов.

“Вън от всякакво съмнение е, че този много сериозен инцидент ще засили напрежението между двете страни, което така или иначе съществува заради действията по границите на Сирия с Турция. Големият въпрос е много бързо да бъде проведено разследване, което да установи какво точно се е случило, как и къде е свален руският самолет. Това ще даде и отговор на много въпроси”, каза Найденов.

И допълни, че не вижда възможно отражение на този инцидент върху сигурността на България.

На противоположното мнение обаче е председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов (Реформаторски блок). “Съществуват рискове за България, защото сме съвсем близо до епицентъра на тази ситуация”, смята той, като също призова за независимо разследване.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов (АБВ) пък изрази надежда мъдростта на политиците от Турция и Русия да не позволи ескалация на напрежението. Той посочи, че му е интересно да разбере кой е дал нареждането за свалянето на самолета. “Известно е по нашите канони, че това трябва да се реши от министъра на отбраната и малко по-нагоре. А там, доколкото аз имам чувството като пилот, е по команда на военните”, каза бившият началник на българския Генерален щаб. Според съобщения в медиите обаче още днес премиерът на Турция Ахмед Давутоглу пое отговорност за решението.

Съпредседателят на “Патриотичния фронт” Красимир Каракачанов пък постави друг въпрос - на чия страна е сега Турция в борбата срещу “Ислямска държава”. “Турция е един от виновниците за проблемите в Близкия Изток, защото на нейна територия се обучаваха и въоръжаваха хора ,които влизаха в Сирия, за да воюват за сваляне на правителството в Сирия. Турция преследва една своя цел, а тя не е постигането на мир там. Турция цели да създаде буферна зона, с която да се справи с кюрдите. А кюрдите са основният противник на ИД. Сега, след свалянето на руския самолет се задава един въпрос - на чия страна е Турция. Трябва да се докаже, че голяма част от петрола, който добива ИД, се предава в Турция и то до фирми на близкото обкръжение на президента им“, каза той.

Каракачанов бе категоричен, че “Турски поток” няма да се случи. “Той беше една пропагандна акция от страна на Русия. На тази въдица се хванаха Гърция, Македония и Сърбия. Амбицията на Турция е много ясна – да стане основен енергиен възел на Балканите. „Турски поток” беше една политическа пиар акция. Особено след този инцидент може бюрократите в Брюксел да са разбрали, че такъв акт няма да има“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама