Русия ни плаши със съд, ако ремонтираме изтребителите в Полша

19:08, 24 ное 15 / Политика 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е заплашена от съдебно дело за неизвестна все още сума, ако ремонтира изтребителите МиГ-29 в Полша, каза днес в Народното събрание представителят на РСК “МИГ” за страната ни и втори български космонавт ген. Александър Александров.

Повод за посещението и предупреждението от негова страна бе заплануваното гласуване на ратификацията на договора ни с Полша. То обаче бе отложено, тъй като не остана време за обсъждането и гласуването му. Ген. Александров бе в Народното събрание по покана на нечленуващият в парламентарна група депутат Велизар Енчев.

Според споразумението Полша ще трябва да ремонтира шест двигателя, като цената за всеки един от тях е по 1.023 млн. евро. На няколко пъти военният министър Николай Ненчев обяви, че това далеч по-евтино отколкото, ако обслужването беше продължило да се прави от руската страна, което обаче бе многократно опровергавано.

Сред управляващите вече има разделение относно спорното решение на Ненчев. Вчера от АБВ обявиха, че въвличането на парламента, като страна по договора, е опасен прецедент. Според партията, в случая става въпрос за частно правно партньорство между Министерството на отбраната и полския завод, и Народното събрание не би трябвало да е част от него.   Ген. Александров призова депутатите да не ратифицират споразумението, тъй като според него това е размиване на отговорност. "Миналата година ремонтирахме 8 двигателя в РСК и не беше нужна ратификация от парламента, а сега за 6 двигателя се изисква, което означава, че ако стане нещо и недай си Боже загинат летци или население на земята, отговорността ще бъде размита и военният министър ще си измие ръцете, че парламентът го е ратифицирал", коментира той.

От своя страна Велизар Енчев посочи, че забраните в решението за налагане на евросанкциите на Русия не се отнасят за предоставянето на резервни части и услуги, които са необходими за поддръжката и безопасността на наличния капацитет в рамките на ЕС. Затова според него са спекулативни твърденията, че съгласно този документ нямаме право да продължим да поддържаме МИГ-29, използвайки услугите на производителя  РСК "МИГ".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама