Експерт: възможно е „Ислямска държава“ да използва химическо и биологично оръжие

19:20, 24 ное 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напълно е възможно „Ислямска държава“ да използва химическо или биологично оръжие, за да тероризира Европа. Това каза Кирил Цветков, бивш началник на „Химически войски“ пред БНТ. 

„Не искаме да създаваме паника, но хората трябва да знаят, че има такава опасност“, коментира Цветков. По думите му производство на химическо оръжие не е нито сложно, нито тайно, а и „Ислямска държава“ вече има ресурсите и учените, които да го направят. 

Според Цветков не е нужно голямо количество бойни отровни вещества, за да тероризират Европа. Той обясни, че те могат лесно да се пренесат в херметически затворена кутия в багаж през летището. По думите му бойно отровно вещество може да бъде пуснато и от най-обикновена бутилка от вода.

Цветков обясни, че е възможно „Ислямска държава“ да използва и биологично оръжие и даде пример с човек, заразен с чума, който може да зарази стотици и дори не е необходимо някакво специално оборудване.

„Трябва да се обърне внимание на подготовката на населението“, коментира Цветков. „Някога имаше часове по гражданска отбрана, но сега учениците не знаят как да се защитават.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама