Митов призова да не се избързва с изводите за свалянето на руския самолет

19:56, 24 ное 15 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нека съберем всичката информация, трябва спокойствие, не бива да прибързваме с изводи преди да сме наясно точно какво се е случило и по какъв начин. Тогава вече може да изясним подробностите и можем да кажем каква позиция ще заемем. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в Суджоу във връзка със сваления от турските власти изстребител тази сутрин.

Митов заяви, че на свиканото по-късно днес извънредно заседание на НАТО Турция ще информира съюзниците за подробностите около сваления руски самолет. Той подчерта, че свиканото заседание не е по член 4 от Северноатлантическия договор, който се отнася до териториалната цялост и сигурността на държавите в Алианса.

„Този текст гласи,че държавите се съветват, ако териториалната цялост, сигурността или политическата система на някоя от тях са заплашени. Не е по този член, това означава, че ще бъдем информирани, ще Ви държим в течение, но да не избързваме с изводи, ако нямаме повече информации”, коментира още Даниел Митов.

Попитан дали на предстоящото заседание на Министерски съвет в петък правителството ще излезе с обща позиция Митов заяви, че трябва да има повече информация от Турция – след извънредното заседание на Евроатлантическия съвет и тогава ще се прецени каква позиция да заеме правителството. „Тогава ще преценим каква позиция да заемем – дали да инициираме общоправителствена позиция или да действаме по друг начин”, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама