Обама и Оланд призоваха за потушаване на напрежението между Турция и Русия

22:43, 24 ное 15 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американският президент Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд призоваха Русия и Турция да избегнат ескалация на напрежението след инцидента, при който Турция свали руски изтребител, нарушил въздушното ѝ пространство. 

Най-големият приоритет е да не се стигне до ескалация на напрежението, обяви Обама след среща в Оланд в Белия дом. 

Той посочи, че в този момент е много важно руснаците и турците да говорят помежду си и да изяснят какво точно се е случило, за да вземат мерки и да не се стига до ескалация на напрежението. 

Американският президент все пак подчерта, че Турция, като всяка държава, има правото да защитава територията и въздушното си пространство.

"САЩ подпомагат последните френски удари в Сирия и ще засилим нашата координация. Ще сторим всичко по силите си, за да защитим нашите държави. Ние ще победим, а групировки като "Ислямска държава" ще изгубят", каза Обама. 

"Ние, американците, стоим рамо до рамо с приятелите си в добри и лоши времена, каквото и да ни струва това", допълни той. 

Ескалацията на напрежението трябва да се избегне, защото тя би била изключително пагубна, обяви и френският президент Франсоа Оланд. 

Той подчерта, че Париж не се готви да изпраща войници за сухопътна операция срещу "Ислямска държава".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама