Откриват претоварната станция за отпадъци в Гълъбово

07:17, 26 ное 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С официална церемония днес в 11.00 часа ще бъде  открита Претоварна станция за битови отпадъци в Гълъбово. На церемонията ще присъстват представители на Министерството на околната среда и водите, областна администрация Стара Загора, общините, изграждащи обекти от регионалната система и др. 

Стойността на обекта е 2  921 642 лева, а изпълнителят е  консорциум „ДЗЗД – Гълъбово“.

Това е първият изграден обект от регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора. Цялата система ще се състои от депо „Ракитница“ и 3 претоварни станции в Гълъбово, Казанлък и Гурково. Претоварната станция  за битови отпадъци в Гълъбово се намира на 2 км североизточно от града. Тя ще обработва годишно над 5000 тона битови отпадъци на община Гълъбово. Там те ще се компресират в контейнери, които със специализиран автотранспорт ще бъдат извозвани до регионалното депо в старозагорското село  Ракитница. Изградени са: площадка на претоварна станция с рампа, отредено е място за шредиране и временно съхранение на едрогабаритни и зелени отпадъци, компактираща инсталация, кантар, трафопост , офиси. Специално за обекта са изградени още над 1 км път, над 2 км подземен кабелен електропровод 20 kV, водопровод - 2 км. Разполага и със собствена локална пречиствателна станция. 

Претоварна станция в Гълъбово, е част от проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора”, финансиран по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“. Бенефициент по проекта е община Стара Загора с партньори всички 11 общини от областта и община Твърдица от област Сливен. Стойността на целия проект е 52. 02 млн. лева.   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама