РЗИ- Русе с инициативи по повод Европейския ден за борба със затлъстяването

07:19, 26 ное 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наднорменото тегло и затлъстяването са проблем от първостепенно значение. Този обезпокояващ проблем непрекъснато расте в световен мащаб. Повече от две трети от българите са с наднормено тегло или затлъстяване. Най- тревожното е, че много малки деца също страдат от тях, съобщават от РЗИ- Русе.

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване. Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека т.е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят.

Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни. Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно- съдови, захарен диабет, злокачествени новообразования, подагра, ставни, дихателни заболявания и др. В резултат на това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт, категорични са специалистите.

Поддържане на здравословни хранителни навици е важно условие за профилактика на затлъстяването: Редовно да се закусва сутрин, защото закуската дава достатъчно енергия и стимулира обмяната на веществата. Да се храним разумно без да преяждаме. Да се храним без да извършваме други дейности, защото така не усещаме кога сме сити.

Да дъвчем бавно и добре. Поне 20 минути са необходими мозъкът да каже, че сме сити. Да избягваме продължително гладуване, защото организмът ни се пренастройва и в момента когато хапнем, той превръща енергията в мазнини, за да бъде подготвен за следващата гладна атака. Да пием повече вода. Ограничаването на нейния прием може да забави обмяната на веществата. Да консумираме повече плодове и зеленчуци. Те са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и богати на витамини и минерални вещества. Фибрите които съдържат, подпомагат храносмилането и намаляват холестерола.

Да намалим консумацията на мазнини. Когато същите са над 30 % от общото енергийно съдържание на храната се явяват рисков фактор и за затлъстяване. Да приемаме животински белтъци чрез висококачествени нетлъсти меса - пилешко, заешко, риба, нискомаслени млечни асортименти. Те са с висока биологична стойност, а в същото време с ниско съдържание на мастни киселини и холестерол.

В менюто ни да присъстват варива и асортименти, приготвени от тъмни видове брашна - хляб, бисквити, макаронени изделия - продукти богати на комплексни въглехидрати  и хранителни влакнини, витамини от група В и микроелементи Мg, Са, Fе и др. Да ограничим приема на кристална захар.

Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването. Необходимо е ежедневно движение пеша поне по половин час, да се извършват подходящи упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт.

РЗИ- Русе организира следните инициативи, насочени към насърчаване на здравословното хранене и физическата активност по повод Европейския ден за борба със затлъстяването: Здравно-образователни мероприятия под мотото: „Да победим наднорменото тегло!” в две детски заведения - ЦДГ „Чучулига” на 26.11. от 10 часа и  ЦДГ „Звездица” на  27. 11. от 10 часа, които целят да разширят познанията на децата за здравословното детско хранене. Уроците ще преминат под формата на интерактивни и състезателни отборни игри с децата.

Конкурс за здравословна рецепта в ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” гр. Русе. Обучителни дейности в училищата относно ползите от спорта, физическата активност и здравословното хранене като средство в борбата със затлъстяването. Разпространение на здравно- образователни материали по темата сред населението, съобщават още от РЗИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама