Бъчварова скочи на Цветанов: Трябва малко повече да се познава законодателството

08:50, 26 ное 15 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова отговори на критиките от страна на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, които той изрази по отношение на нейната работа в нощта на изборите при скандала с председателя на “Атака” Волен Сидеров, който нахлу в НАТФИЗ.

“Трябва малко повече да се познава законодателството”, каза тя в отговор на твърденията на Цветанов, че ако той е бил министър, щял да задържи Сидеров на място. “Тогава не можеше да се квалифицира като тежко престъпление на място”, посочи Бъчварова. И припомни, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева не е могла да даде разрешение за задържане, защото парламентът е бил в сесия и тя е задължена да свика комисия. “Съзнателно се спекулира”, посочи вътрешният министър.

В коментар за протестите, тя заяви, че се проверява дали наистина е имало действащи полицаи, които са затваряли незаконно кръстовища, или са били “провокатори” и пенсионирани полицаи.

Вътрешният министър даде оценка и за инцидента със сваления Су-24. “Няма пряка опасност за България от конфликта Москва-Анкара”, увери Бъчварова. „В един район, в който отношенията са много комплицирани и непрекъснато генерира бежански потоци се добавя и ново усложнение”, заяви тя. По думите й, към този момент военните експерти все още спорят около детайлите на инцидента.

„Ние го разглеждаме като инцидент и проблем в отношението между двете държави и точно на това ниво той може най-бързо и безпроблемно с оглед на общата ситуация да намери някакво решение”, посочи Бъчварова.

„Този въпрос е бил обсъждан на една среща на НАТО и ние подкрепяме заключенията, че трябва да се върви към деескалация на конфликта. Това означава, че НАТО не се ангажира с този инцидент и мисля, че това е едно правилно решение, което ще внесе по-разумен тон в тази ситуация”, уточни тя. Бъчварова посочи, че е направено всичко възможно, за да се гарантира сигурността по нашата граница и за да бъде овладян бежанския поток.

„България е страната, в която този поток е най-нисък в момента и това е систематична политика, която провеждаме от началото на годината”, заяви вицепремиерът и допълни, че оградата по границата с Турция ще бъде готова до юни 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама