Увеличава се броят на регистрираните безработни в Бюрата по труда в Разградско

09:13, 26 ное 15 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към края на октомври в трите бюра по труда в област Разград – Разград, Исперих и Кубрат са регистрирани 7775 безработни. Спрямо предходния месец броят им се увеличава със 102, съобщават от Регионалната служба по заетостта.  Според трудовите експерти това е характерно за периода, когато приключва сезонната заетост и поради по-големия входящ поток се повишава нивото на безработица.

Равнището на безработица за е 14,9%, с 0,2 промила по-високо в сравнение със септември. Най-високо е равнището на безработица в община Самуил – 33,5% и най-ниско в община Разград - 8,1%. В община Лозница е 23,5% , в Завет – 21,5%, в Цар Калоян – 20,9% , в Кубрат – 19,2%  и в Исперих - 16,4% .

Най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години – 50% от всички регистрирани, тези от 30 до 49 години са 39%, а младежите до 29 години – 11%.

Постъпилите на работа през октомври безработни от област Разград са 361, само с четири повече спрямо предходния месец. Над 60 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 119.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 184 души, а с посредничеството на бюрата по труда други 79 са наети по програми за заетост.

Общо обявените през октомври свободни работни места от работодатели на територията на област Разград са 177.

През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика намалява в сравнение със септември, което е традиционно през октомври с края на активния летен сезон. Те са предимно от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (37), държавното управление (17), образованието (14), строителството и търговията (по 10), селското стопанство (6) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Разград през октомври са заявени 60 работни места – предимно по схемата по ОПРЧР „Младежка заетост” и по програма „Старт на кариерата”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама