Лозан Панов иска президентът да формира комисия от трите власти, която да изслуша Ченалова

09:49, 26 ное 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще се срещне с държавния глава Росен Плевнелиев с предложението президентът да сформира комисията, съставена от представители на трите власти - съдебна, изпълнителна и законодателна, която да изслуша съдия Румяна Ченалова по казуса “Яневагейт”. Това каза самият той преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

“Очевидно е, че Ченалова иска да говори - но въпросът е кой ще я чуе? В записите, които не знаем дали са истина или не, но трябва да направим усилие да го разберем, се чуват имена на поне двама членове на ВСС, на представители на законодателната и изпълнителната власт. Ако ВСС или Етичната комисия направи тази проверка и изслуша Ченалова, то това трудно ще убеди обществото, че независима и достоверна”, каза Панов.

Той посочи, че има “неслучаен” институционален вакуум, създаден още в Конституцията, за такива казуси. “Няма как прокуратурата да направи разследване, като Цацаров е замесен”, коментира съдия Панов.

Председателят на ВКС се съгласи, че няма законов текст за такава комисия, но “моралът стои по-високо”. Той бе категоричен още, че проверка със сигурност трябва да бъде направена, иначе “ще остане петно върху съдебната система”. 

Във връзка с коментара на представителите на Етичната комисия, че записите са незаконни и заради това няма да ги проверява, той припомни, че и записите на члена на ВСС Камен Ситнилски също бяха незаконни, но конюктурата тогава обуслови да бъде направена проверка. И припомни, че в записите от “Яневагейт” и последното интервю на Ченалова пред “Биволъ” има данни и за престъпление - предложение за подкуп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама