Казусът „Черноморец“ отново се превърна в "горещ картоф", пак комисия ще спасява стадиона

10:53, 26 ное 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сагата със стадион „Черноморец“ за пореден път бе поставена на дневен ред, след като общинският съветник от СЕК Костантин Бачийски поиска отново да бъде сформирана временна комисия, която да разплете тайните около спортното съоражение-легенда.

През месец март 2015 г. беше създадена първата временна комисия по казуса „Черноморец“ и бе разпусната малко преди края на мандата, с гласовете на мнозинството от ГЕРБ. Неин председател тогава беше Евгений Мосинов.

Сега Константин Бачийски настоя пак да бъде сформирана такава комисия, тъй като стадион „Черноморец“ е проблем, който години наред не може да бъде разрешен по ред причини.

„Предмет на комисията е да проведе преговори с другия акционер в търговското дружество “Професионален спортен клуб Черноморец Бургас“ АД с цел установяване на намеренията му като участник в дружеството. Възстановяването на собствеността на сгради, терен и съоръжения, с които Община Бургас е извършила апортна вноска и евентуално придобиване от страна на Община Бургас на контрол, и собственост върху целия капитал на дружеството“, каза Бачийски.

Той напомни, че предната комисия е установила, че дружеството има 30,5 милиона лева задължение, но не е издирила кои са кредиторите и как са възникнали въпросните дългове. "Видях, че има много желаещи да не решим този проблем. Предната комисията не е успяла да се запознае с тази информация, тъй като прокуристът на ПСФК „Черноморец“ е отказал достъп до документите", издаде Бачийски.

Той уточни, че старата комисия е имала за цел да проведе преговори с „Петрол Холдинг“, който притежава 50 % от акциите в дружеството, но нищо повече. Общинският съветник смята, че сегашната задължително трябва да разполага с много по-големи правомощия. „Преди време кметът Николов възложи на нас да решим този проблем. Това се опитваме и да направим“, продължи Бачийски.

След него, видимо афектиран, думата взе Димитър Людиев от ГЕРБ, който заяви, че желае групата му да се води от интересите на гражданите. "Казвал съм и преди, че искам да направим всичко възможно да спасим „Черноморец“, но не смятам, че това ще стане по този пиарски начин. Предната комисия не свърши нищо. Казусът е юридически и е възникнал още през 2006 г., така че не го предвърляйте като отговорност на ГЕРБ. Съдружниците ясно показаха, че не желаят да общуват с подобна комисия“, разпалено защитаваше тезата си Людиев.

Калояна Живкова от групата на мнозинството в ОбС-Бургас също изрази мнението си по докладната, като иронично поздрави Бачийски за чудесната му пиар акция пред медиите в последно време. Тя оцени качествата му високо от гледна точка на пиар. Като общински съветник обаче му писа Слаб 2.

Антон Коджабашев от АБВ също не остана безпристрастен към съдбата „Черноморец" като бивш спортист. Той предложи общинска администрация, съветници и граждани да обединят усилия за спасяването на стадиона , независимо под каква форма.

„През този стадион са преминали редица световни и европейски шампиони. Тези откраднати декари имат своята история. Трябва действително да се пита на кого се дължат тези 30,5 млн. лева“, мотивира се още Коджабашев.

Журналистът Веселин Пренеров се изказа доста по-остро срещу искането за сформиране на временна комисия, определяйки темата като медийна дъвка. В искането на колегата си Бачийски той също съзря печелене на дивиденти и дори се усъмни в това, че дошлите по-рано в залата деца от школата на "Черноморец, знаят за какво изобщо са тук.

След половин час спорове и дебати от ГЕРБ все пак преосмислиха позицията си и решиха да подкрепят създаването на комисия по казуса „Черноморец“. За председател бе избран Константин Бачийски от СЕК, зам.-председател и член стана Николай Тишев от БСП, останалите членове са: Калояна Живкова от ГЕРБ, Тошко Иванов от РБ и Антон Коджабашев от АБВ. Комисията ще има три месеца за работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама