Голямата базилика в Пловдив ще кандидатства за обект под егидата на ЮНЕСКО

11:35, 26 ное 15 / Култура 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив започва работа по включване на Голямата базилика в обектите, признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство в България. Новината съобщи лично кметът Иван Тотев по време на VІІ-та Международна среща за туризъм, открила се в Града под тепетата днес.

Плановете на Общината са цялата площ на базиликата да бъде разкрита. За целта през март ще бъде въведена нова организация на движението около обекта. Пътят край Голямата базилика ще бъде затворен, а за шофьорите ще се определи алтернативен маршрут.

"Това не само е наше историческо задължение, но и ще ни изстреля на световно ниво що се отнася до културния туризъм", коментира Тотев.

В момента базиликата се реставрира по идеен проект на Фондация "Америка за България" на стойност 5 млн. лева. Разходите по допълнителните дейности, изчислени на още около 4 млн. лева, ще бъдат поделени между Община Пловдив и фондацията.

Подробности за грандиозните планове кметът Иван Тотев обеща на специална пресконференция, която ще даде в средата на декември.

Най-голямата раннохристиянска базилика на Балканския полуостров е разкрита през 1982-84 г. при строежа на пътния възел на бул. "Княгиня Мария-Луиза" до Централна поща. Археологическият обект е проучен от Елена Кесякова и Елена Кантарева, които ще бъдат привлечени в бъдещите дейности по реставрация на паметника.

Базиликата е трикорабна, с два реда колони и има два пласта мозайки с обща площ 1400 кв. м. Предполага се, че в хода на бъдещите дейности ще се разкрият още 200-300 кв. м, уточни Ленко Ленков, директор "Гражданско общество и културно наследство" в "Америка за България". По думите му този невероятен паметник вече 30 години има съдба, която не заслужава.

Базиликата е била огромна сграда, построена в първата половина на V век. Мозайките впечатляват с повече от 70 медальона на птици, изработени изключително прецизно. Тепърва ще се проучва значението на тези изображения, една от версиите е, че птиците символизират душите на новопокръстените християни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама