Русия въвежда строг контрол върху турските хранителни продукти

11:41, 26 ное 15 / Свят 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия въвежда засилен контрол върху доставките на хранителни продукти от Турция и ще прави допълнителни проверки на границата и при производството им, съобщи пресслужбата на министерството на селското стопанство, позовавайки се на изявление на земеделския министър Александър Ткачов.

"Правителството на Руската федерация възложи на Росселхознадзор (Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор) да засили контрола върху доставките на селскостопански и хранителни продукти от Турция, а също да организира допълнителни проверки на границата и в непосредствено в производствените обекти в Република Турция", се посочва в съобщението, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Тези мерки се въвеждат във връзка с нееднократните нарушения на руските норми от турските производители, се отбелязва в комюникето на руското министерство на селското стопанство.  По думите на Ткачов, цитиран от ТАСС, напоследък в министерството са получени информации от потребители и отраслеви съюзи по въпроса за безопасността на селскостопанската продукция и хранителни продукти, внасяни от Турция. След анализ на създалата се ситуация земеделското министерство "е информирало правителството, че, за съжаление, средно 15 на сто от турската селскостопанска продукция не съответства на руските норми".

Междувременно, руското бизнес издание „Коммерсант“ твърди, че от 26 ноември Русия смята да наложи ембарго над турските плодове, зеленчуци и месо – бизнес, оценен на около 1 млрд. долара годишно.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама