Плевнелиев иска повече контрол по външните граници на ЕС, но без изграждане на огради

12:32, 26 ное 15 / Политика 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Контролът на външните граници на Европейския съюз трябва да се подобри, но изграждането на огради само ще задълбочи разединението между европейските държави. Отговорът на атентатите трябва да бъде солидарност и единство в Европа.

С тези думи президентът Росен Плевнелиев коментира ситуацията в ЕС след атентатите в Париж и безпрецедентните мерки за сигурност в почти всички страни от Съюза. Той даде интервю за германското издание „Хамбургер Абендблат“, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

„Ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 г. по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията“, каза още Плевнелиев.

Той подчерта, че сигурността на хората трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Според него борбата срещу тероризма минава през образоването на населението в размирните страни. Плевнелиев все пак добави, че джихадистите могат да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция, която може дори да изправи пред съда някои от лидерите на „Ислямска държава“.

Президентът коментира и бежанската криза в Европа и необходимостта правилата по отношение на имигрантите да бъдат спазвани от всички държави членки на ЕС.

„Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една страна в Европа. Проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност. По същия начин България действа като отговорен член на ЕС. Ние бяхме единствената страна - и казвам това с гордост - която се придържаше към правилата“, добави Росен Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама