Водят дело срещу бивш губернатор на Бургас, пазят в тайна името му

12:36, 26 ное 15 25 596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Води се дело срещу бивш областен управител на Бургас за престъпление по служба. До момента  обаче не може да се обяви името му, тъй като той все още не е привлечен като обвиняем. Това заяви днес на брифинг Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. Темата на брифинга бе относно работата на органите на досъдебното производство по дела с предмет корупционни престъпления и неприключени дела. На него присъства и говорителят на Апелативната прокуратура Йовита Григорова.

Прокурор Петров изнесе информация за конкретни дела, които се водят към момента.

„Има внесен обвинителен акт срещу бившия кмет на Царево Петко Арнаудов, делото е за престъпление по служба. То е в съдебна фаза. През тази година е образувано и дело срещу служител на Областната дирекция на МВР в Бургас, който е поискал подкуп от 300 лева, за да не си извърши действието по служба”, коментира Любомир Петров.

Случаят „Дюнигейт” също не е приключен изцяло. "Констатирахме, че кметът и главният архитект на Община Несебър нямат нарушения, но длъжностно лице, и то ръководител на РИОСВ, има извършено престъпление по служба. То е издало акт, който е послужил за последващи действия на Община Несебър”, посочи Петров. Той допълни, че няма привлечен обвиняем, но тече разследването. Имало и направени експертизи. По всяка вероятност случаят ще бъде приключен в началото на следващата година това дело да приключи.

Друго дело, които е образувано, е срещу служител на Териториалната дирекция на НАП за съставянето на документ, в който са удостоверени неверни обстоятелства.

Води се и дело срещу служител на РИОСВ – Бургас за нарушение на служебните задължения по Закона за биологичното разнообразие. При деянието са настъпили значителни вредни последици. Престъплението е по чл. 282 от НК. Дела са образувани и срещу служители на МБАЛ и на затвора.

Общо наблюдаваните дела за корупционни престъпления през първите 9 месеца от 2015 година са 288, от които тези за подкуп са 30 на брой, за длъжностни престъпления – 33. На лице е общо увеличение на наблюдаваните дела за корупция за Апелативен окръг  - Бургас с над 25 % спрямо същия период от миналата година. Това обяви говорителят на Апелативната прокуратура Йовита Григорова.

Новообразуваните дела за корупционни престъпления през 2015-та са 77. При тях също се наблюдава увеличение спрямо 2014 година, когато са били 41 на брой.

„Много важен показател обаче са приключените разследвания, които са 113 за деветмесечието. Имаме 45 % увеличение на приключените разследвания  по тези престъпления. Само за сравнение искам да ви кажа, че през миналата година са били приключени само 4 дела, а през тази те са 13. Виждате какъв ръст се наблюдава при приключените дела”, обясни Григорова.

Приключените дела, които са образувани срещу длъжностни лица през първите девет месеца на 2015 година, са 11 на брой.

„Важен показател са също внесените в съда дела, а това е на практика ефективността на работата на наблюдаващите прокурори. За тази година тези дела са 31, докато за миналата – 16 на брой. Това са напълно приключени и решени в съд дела, като осъдените за подкуп лица са 9”, каза още говорителят на Апелативната прокуратура.

По нейните думи, е на лице изключително съсредоточаване на капацитета на разследващите органи, а също и на наблюдаващите прокурори.

20 са лицата пък, които имат влязла в сила осъдителна присъда през тази година. През 2014-та техният брой е бил 5. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама