Избраха Пламен Петков за зам.-председател на Общинския съвет в Шумен

12:59, 26 ное 15 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Юристът Пламен Петков от АБВ ще бъде заместник-председател на Общинския съвет в Шумен. За него с явен вот "за" гласуваха 39 от 40 съветници, a един се въздържа. Кандидатурата на Петков бе предложена от съпартийника му Валентин Велев, а групата на БСП обяви подкрепата си.

След гласуването залата аплодира новоизбрания зам.-председател. Той заяви, че работата му ще бъде в две насоки – да се подпомогне отношението на общинския съвет с постоянните комисии и връзката с общинската администрация.

„Считам, че ще бъда полезен, за да се подобри дейността на общинския съвет. Ще положа усилия за това”, посочи Петков. Той припомни, че преди няколко мандата е имало такава длъжност, тогава зам.-председател е бил Румен Русев.

В другите градове, например Варна и Велико Търново, постепенно започват да предвиждат в правилниците си избор на заместници на председателя, някъде даже са по четирима души, допълни Петков.

По-рано днес общинските съветници промениха Правилника за организацията и дейността на Общинския  съвет.

Те гласуваха възнагражденията им да останат както в предходния мандат, въпреки че имаше предложение да бъдат намалени. Добрин Чайлев от „Атака” поиска заплатите на общинските съветници да паднат с 2% .

Предложението му обаче не стигна до гласуване, защото с 23 гласа „За”, 9- „Против” и 7 –„Въздържал се” остана старият размер на възнагражденията.

За участието си в сесиите местните парламентаристи ще вземат по 12% от кметската заплата, която е 2 300 лв. За работата си в постоянните комисии, председателите им ще получават по 8% от основното възнаграждение на кмета, а членовете им – по 7% от кметската заплата. Като се има предвид, че сесиите са веднъж месечно, а заседанията на комисиите поне две, общо заплащането на труда на съветниците е по около 450 лв.

Проф. Добрин Добрев от ГЕРБ припомни, че общинските съветници от партията даряват възнагражденията си. Средствата отиват във фондация или пък за лични дарителски кампании. Така ще процедират и новите съветници от ГЕРБ. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама