Условна присъда за мъж, заплашвал с убийство Селиме Кърджалиева

13:00, 26 ное 15 25 884 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Шуменския районен съд осъди условно Зия Сали Али за закана с убийство, отправена от него към Селиме Кърджалиева, която в момента е зам. областен управител.

Делото, гледано днес, е за случай от 25 юни 2014 година, когато Селиме Кърджалиева е била директор на училище „Никола Вапцаров” в село Венец.

Според обвинителния акт на тази дата Селиме Кърджалиева, съпругът й Орхан Кърджалиев и двама преподаватели от школото – Михаил Милев и Рафие Ибрахимова, отивали да връчат лично заповед за уволнение на съпругата на Зия Али – Юмия Али, която тогава работела като учител в училището във Венец.

Близо до адреса Зия Али пресрещнал с кола автомобила на семейство Кърджалиеви, в които пътували освен тях и Милев и Ибрахимова, и ги спрял. Излязъл от колата и започнал да обижда и да се заканва на четиримата на български и на турски.

Селиме Кърджалиева излязла от колата и се представила, последвали закани за убийство от страна на Зия Али. Той се отправил към багажника на автомобила си и оттам извадил тесла. Вече със строителния инструмент в ръка той отново се приближил до автомобила на Кърджалиеви и продължил със заплахите, като ги отправял и към четиримата души в колата.

В един момент колата на Кърджалиеви нямала накъде да поеме, защото имало друг автомобил, но когато той тръгнал, потърпевшите се измъкнали от създалата се ситуация.

Според защитата на Али обаче това не бил първият опит за контакт със съпругата му. По-рано същата сутрин друга жена идвала, за да търси вкъщи Юмия Али. Когато повторно видял група хора да се опитват да достигнат до дома му Зия Али взел мерки те да не влязат в контакт със съпругата му, бе тезата на защитата.

Адвокатът на Али заяви, че единственото му желание било четиримата да се отдалечат от дома му и да не безпокоят съпругата и детето му.

Присъствието на това трето лице по-рано в деня на инцидента обаче не се доказало.

Прокурорът по делото поиска условна присъда от 2 години затвор, като подчерта, че има извършени 4 престъпления – срещу Селиме Кърджалиева, Орхан Кърджалиев, Михаил Милев и Рафие Ибрахимова.

Адвокатът на Кърджалиева подкрепи исканото от прокуратурата наказание и поиска да бъде уважен и граждански иск в размер на 3000 лв.

Защитата на Али поиска той да бъде оневинен по обвинението за заплаха с убийство.

След почивка съставът на ШРС излезе с решение, че намира Зия Сали Али за виновен и определи условно наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, с 4-годишен изпитателен срок. Магистратите постановиха Али да изплати и поисканото обезщетение от 3000 лв. на Селиме Кърджалиева.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Шуменския окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама