Кметът Йордан Йорданов иска ревизии на Община Добрич за последните 8 години

13:30, 26 ное 15 25 780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Добрич Йордан Йорданов представи екипа си на пресконференция. Все още в длъжност не е встъпила само Елка Димова –зам.-кмет по финанси, тъй като има ангажименти, които трябва да приключат в Сметна палата, където досега е работила. Тя също присъства на пресконференцията. Представиха се още д-р Емилия Баева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, арх. Боян Коларов - зам.-кмет „Устройство на територията“, Росица Йорданова - „Икономическо развитие и европейски фондове“ и Калина Георгиева – секретар на Община Добрич.

Йордан Йорданов обясни, че не е имало официален приемо-предавателен протокол с предишното ръководство на Общината, в който да се посочи какво се предава. "Работим в насока ревизия и одит. Изискал съм една голяма част от документацията да се предостави", каза той. Още следващата седмица ще се изпрати официално писмо до Държавна финансова инспекция и Сметна палата, като ще се упоменат позициите, по които се искат ревизии и одит. Паралелно се водят разговори и с фирми, които имат нужния сертификат, за да извършат ревизия и одит. Ще се проверяват сключените договори по оперативни програми, договорите за обществени поръчки и др. Искаме външен обективен поглед за това, което се е случвало през последните години, обясни Йорданов. Одитите и ревизиите, които ще се проверяват от държавните институции, няма да съвпадат с тези, които ще се ревизират от външните фирми, обясни Йорданов. На първи етап ревизиите ще са за последните четири години. На следващ етап ще се поиска ревизиране и на предходния мандат.

"Това, което до момента прави впечатление по бюджет 2015 г., е, че по една от точките е гласуван общински дълг в рамките на около 18 млн. лева, като от приетия бюджет не става ясно каква е нуждата от поемането на такъв общински дълг. Другото е размерът на лихвите, които трябва да се платят от 2012 до 2017 г., който е в порядъка на 3,5 млн. лева също няма пояснение  защо се налага да се плаща такава лихва. Тъй като това са пари на данъкоплатците, трябва да знаем защо се плаща такава лихва. Друго, което направи впечатление е, че за последните четири години събираемостта на патентния данък е намаляла с около 30 %, което автоматично значи свиване на бизнеса в града. Изготвяме стратегия за следващите години как това да бъде предотвратено и да имаме ръст в икономическото развитие", обясни Йордан Йорданов.

Подготвя се визията за бюджет 2016 г., която трябва да се представи на публичното обсъждане на 30 ноември, каза още кметът.

Той съобщи, че до края на седмицата ще бъдат обявени приемните дни на членовете на екипа. Ще бъдат създадени обществени съвети по различните сектори. Ще се възстанови работата на Тристранния съвет за социално сътрудничество. Предстои да стане ясно и предложението на промени в структурата на администрацията. Кметът посочи, че в ресора "Икономическо развитие и европейски фондове“ ще се обособят дирекции за европейските проекти и за обществентите поръчки.

Секретарят Калина Георгиева обясни, че няма напуснали служители на администрацията.

Йордан Йорданов обяви, че ще се направи всичко възможно Община Добрич да кандидатства по всички възможни програми, по които е допустим бенефициент, включително и по Програмата за развитие на селсикте райони. Ако е необходимо, ще се привличат и външни консултантски фирми за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама