ЕК: Не сме настоявали за оттегляне на главния прокурор

13:30, 26 ное 15 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил официално запитване до Представителството на Европейската комисия в България относно вчерашния материал на електронното издание “Mediapool” със заглавие “ЕК настоя за обективна проверка на “Яневагейт” и оттегляне на главния прокурор”.

Отговорът на ЕК гласи: “Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Приемете моите уверения за най-добри почитания към Вас и към ръководената от Вас институция”.

"Независимостта на съдебната система е крайъгълен камък на всяко демократично общество. Механизмът за сътрудничество и проверка преценява напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използвайки редица индикатори. Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи. Това, което е от значение за нас е независимостта на съдебните процедури, които ние наблюдаваме редовно в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка", заявява говорителят на ЕК за върховенството на закона и Хартата за фундаменталните права Кристиян Виган.

В ситуацията обаче явно има разминаване в използваните думи. "Независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса", пише “Mediapool”. От това се разбира, че ЕК всъщност не настояват главният прокурор да бъде сменен, а просто да бъде изключен от проверката, за да не може да й влияе. Остава под въпрос обаче как е възможно и двете изисквания да бъдат спазени, ако проверката бъде проведена от прокуратурата. Известно е, че Конституцията и Законът за съдебната власт дават право на главния прокурор да се меси в работата на всеки един обвинител.

Публикацията роди сериозен дебат на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Въпросът бе повдигнат от министъра на правосъдието Христо Иванов. Някои от членовете на Съвета се опитаха да избягат от дискусията, но в крайна сметка тя ще трябва да се проведе малко по-късно днес. Най-активен говорител против провеждането на дебат по същество бе председателят на Върховния админстративен съд (ВАС) Георги Колев. За целта на дискусията ВСС поиска от “Mediapool” да им представи копие от кореспонденцията на изданието с Европейската комисия, което се и случи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама