Приключва кампанията за силанизиране на детските зъби в Русе

13:34, 26 ное 15 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата стартира Кампанията за поставяне на силанти (силанизиране на зъби) на деца от 6 до 8 годишна възраст, съобщават от Регионална здравна инспекция - Русе. Тази година се провежда в периода 27 октомври - 30 ноември. Профилактичната манипулация е напълно безплатна за децата, изисква се единствено попълване от родителите на бланка за информирано съгласие. 

Какво представлява силанизирането на зъба? 

Това е поставянето на материал, който има за цел да предпази поникналите постоянни зъбки у децата. Става дума за главните дъвкателни зъби, това са шестите зъби. Те имат неравен релеф и именно той създава предпоставки за задържане на остатъци, образуване на плака и формиране на кариес. А тъй като точно тези зъби са център на дъвкателното налягане, тяхната евентуална загуба би довела до куп неприятни последици при развитието на детето. 

Тези кампании по силанизиране на детските зъби датират от 2010 год, през настоящата 2015 година стартира вторият етап, т.е. на практика програмата се удължава до 2020 година. 

За град Русе програмата по силанизиране също води началото си от 2010 г., като тогава са проведени микробиологични проучвания у деца с научна и практическа насоченост, а същинско силанизиране се извършва от 2011г. в определените кампанийни периоди (през есента, за време от около един-два месеца). 

От старта на програмата до днес са профилактирани 1884 деца, на които са поставени общо 6818 силанти. Само за тази година (от началото на кампанията до 24.11.) са силанизирани 336 деца с общо 1168 силанти. Най-широка тази дейност е била през 2013 год, когато са профилактирани 445 деца с 1571 силанти. Информацията съобщава координаторът на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата за Област Русе д-р Цветанка Доганова.

С цел обхващане на повече деца се работи и в почивни дни, по предварително изготвен график за време и място, а също така има изнесени акции  в училищата: СОУ „В.Левски”, ОУ „Ол.Панов”-гр.Русе,  СОУ,,В.Левски” гр.Ветово и др. 

Родителите обаче се активизират едва в края на кампаниите, сподели д-р Доганова, а не би трябвало да е така, особено като се има предвид, че е предоставена информация за старта на втория етап на кампанията още през септември 2015г.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама