Отсъстващи депутати отложиха гласуването на промените в Конституцията (обновена)

14:54, 26 ное 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради отсъстващи депутати промените в Конституцията ще бъдат гласувани на второ четене от временната комисия на 3 декември. Днешното заседание на депутатите започна със спор около предложението на ГЕРБ, като против се обявиха от левицата.

Мотивът за отлагането на гласуването беше отсъствието на четирима народни представители. Председателят Димитър Лазаров обяви, че липсата им ще компрометира взетите решения.

Представителите на БСП и „Атака“ Михаил Миков и Явор Нотев демонстративно напуснаха.

В пленарна зала промените на второ четене се очаква да бъдат гласувани на 9 декември.

Следващия четвъртък текстовете ще бъдат изчетени наново преди да се гласува по тях. Заседанието премина почти без дебати, вносителите представяха предложенията си за редакции между първо и второ четене.

Реформаторите предлагат специален зам.-главен прокурор да следи за корупция по високите етажи на властта, има предложения за явно гласуване във ВСС, депутатската квота да се избира с 2/3 мнозинство.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев възрази срещу идеята да се запише в основния закон пряк избор на членовете на ВСС от съдебната квота заради факта, че магистратите са около 4000, което ще доведе до трудно организиране на процеса.

Сред предложенията е и имотите в съдебната система вече да се управляват от ВСС, а не както досега от правосъдното министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама