В Русенския университет представиха резултатите от информационен трансграничен проект

15:10, 26 ное 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенски университет “Ангел Кънчев” беше домакин на заключителната конференция по проект "Мрежа и уеб-платформа за подобряване на информираността на обществото за управление и защита на околната среда в трансграничната зона Гюргево - Русе и прилежащите трансгранични зони" – AEMPROBG, МИС-ETC код: 594, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007 - 2013 съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, съобщават партньорите по проекта.

Събитието бе открито от координатора на проекта за Русенския Университет доц. д-р Атанас Атанасов. Гост-презентатори на конференцията бяха още д-р инж. Вържил Мурару, д-р инж. Петру Кардей, доц. д-р Чавдар Везиров, д-р инж. Корнелия Мурару-Йонел, проф. д-р. Петър Димитров и гл.ас. д-р Николай Ковачев. На конференцията присъстваха гости от ИЗС „Образцов Чифлик-Русе”.

Вържил Мурару от INMA Букурещ представи резултатите от проекта, като се спря на партньорството за обучение и ноу-хау трансфер за повишаване на общественото съзнание за опазването и управлението на околната среда. Той обърна внимание и на развиване на сътрудничество между Русенския и INMA Букурещ при проучване-разработване-иновация и трансфер на технологии и ноу-хау за бизнеса.               

Петру Кардей  от INMA Букурещ представи Условия на околната среда в района на границата Гюргево Русе от гледна точка на екологичните изследвания: математически модел на околната среда, места с незаконни сметища, влияние на шума, въглеродния окис и въглеродния двуокис, както и възможни решения на тези проблеми.

Чавдар Везиров от Русенски Университет представи Въздействието на енергетични и работни машини за земеделието върху терена и почвата, а Корнелия Мурару-Йонел от INMA Букурещ представи Услуги, предоставяни от Европейската мрежа за подкрепа на предприемачеството EEN, за сферата на околната среда.

Петър Димитров от Русенски Университет представи темата за Използване  на  растителност  и  органични остатъци от растителен произход  за защита на почвата  от ветрова ерозия, а колегата му Николай Ковачев описа Емисионните и имисионните рискове от шум.

Бюджет на проекта възлиза на стойност 954 757.66 евро

AEMPROBG се реализира в пратньорство с Национален институт за научни изследвания и разработване на машини и инсталации за селското стопанство и хранително-вкусова промишленост - INMA Букурещ като Водещ партньор, и “Клуб Приятели на Народен парк Русенски Лом“ - Русе, като Партньор 3. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама