И частните охранители в Старозагорско се включват в борбата с тероризма

15:21, 26 ное 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Частните охранителни фирми в Старозагорско ще сътрудничат на полицията и Областната управа за повишаване мерките за сигурност след терористичните атаки в Париж. Това стана ясно след среща на областния управител инж. Георги Ранов и ръководителите на охранителни фирми. До седмица ще бъде подписано и споразумение за съдействие. "Идеята е да се възползваме на 100% от огромния потенциал на частните фирми, за повишаване на общата картина на сигурността", коментира областният управител. Така ще могат да бъдат използвани допълнителни ресурси, не само като човешки потенциал, но и като техническа структура и видеонаблюдение.

След сключването на споразумението ще стартират и съвместни обучения по сигурност с полицаи и представители на фирмите. Идеята е тези обучения да станат регулярни и да включват и практически занятия, свързани не само с реакция при терористични актове.

Присъстващите на заседанието бяха запознати с изработени в ДАНС три профила на потенциално опасни лица, които могат да представляват заплаха за сигурността. Специални брошури, които ще бъдат изработени в най-скоро време, ще запознават населението с възможните опасности от терористични актове и как да се реагира в опасни ситуации.

По време на срещата зам.- областният управител Маноил Манев сподели идеята си за създаване на мониторинг центрове в по-големите общини, в които в един и същи момент да има възможност он лайн да се наблюдават записите от всички видеокамери на територията на общината. Стана ясно, че това е технически възможно и идеята ще бъде разгледана отново и по-подробно на следващи заседания.

"Идеята е да се постигне по-добро взаимодействие. Хората разбират сериозността на положението и имат желание да помогнат", обяви старши комисар Иван Чолаков, директор на ОДМВР Стара Загора. Той обясни също, че на срещата са обсъдени съвети към общините в наредбите за обществен ред да включат и допълнителни изисквания при даване на разрешителни за работа на заведения след 22 часа, като осигуряване на  видеонаблюдение и охрана, за да обезпечават сигурността на клиентите си.

В момента в региона текат и занятия с практични учения във всички общини за действия при заплаха от терористи. От полицията търсят начин да обезпечат 24-часово наблюдение с патрули на автомагистрала "Тракия" на територията на региона, тъй като по пътя за София минава основният канал за трафик на бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама