Съдът потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет на Добрич

15:23, 26 ное 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С решение на Административния съд се потвърждава решението на Общинската избирателна комисия, с което е обявен резултатът от балотажа и за кмет на Добрич е обявен Йордан Йорданов, издигнат от коалиция “Реформаторски блок”.

Делото бе образувано по жалба на ПП ГЕРБ, в която се сочи, че са налице нарушения на изборната процедура при провеждане на двата тура на изборите. Твърди се, че при разликата между кандидатите Йордан Йорданов и издигнатата от ГЕРБ Детелина Николова от само 283 гласа, посочените нарушения са рефлектирали върху крайния изборен резулта в полза на кандидата на Реформаторския блок. От ГЕРБ поискаха отмяна на решението за обявяване на резултата от балотажа и обявяване избора за кмет за недействителен.

Съдът допусна повторно преброяване на недействителните бюлетини от всички 128 секции в Община Добрич от първи и втори тур на избора за кмет на Община Добрич. Направено бе и повторно преброяване на действителните бюлетини в посочените от ГЕРБ секции с номера 7, 11, 18, 76, 80 и 118 от първи тур и № 6, 7 и 71 от втори тур, за да се установи дали корекциите на действителните гласове на определени кандидати в протоколите тези секции съответстват на действителните гласове за тях и дали евентуалното им несъответствие влияе на изборния резултат.

Според съдебно-математическа експертиза, действителните гласове за Детелина Николова трябва да се увеличат с 32 гласа и да станат 14351 гласа, което представлява 49.060% от общия брой на действителните гласове. Действителните гласове за Йордан Йорданов се увеличават с 6 гласа и стават 5645, което представлява 19.298% от общия брой на действителните гласове. За втория тур на изборите гласовете за Йорданов се увеличават с 8 и стават 11805, а за Детелина Николова - с 5 и стават 11519 гласа. В тази връзка се установява, че разликата на балотажа двамата кандидати е 286 действителни гласа в полза на Йордан Йорданов. Установените от съда резултати от повторното преброяване на действителните и недействителни гласове от проведения втори тур на избора за кмет на Община Добрич потвърждават решение № 277-МИ от 2. 11. 2015 год. на ОИК, с което за избран кмет на Община Добрич е обявен Йордан Йорданов, издигнат от коалиция “Реформаторски блок”, се казва в съдебното решение.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама