Първата 4G мобилна мрежа в България тръгва на 1 декември

15:35, 26 ное 15 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 1 декември мобилният оператор Telenor пуска първата мобилна мрежа от четвърто поколение (4G LTE) в България, съобщи компанията.   Това ще става в честотния спектър 1800 MHz.

Обновената и надградена мрежа ще осигури на потребителите си по-високи скорости мобилен интернет. Максимално достижимата скорост на 4G-мрежата на Telenor ще бъде 75 Мbps.

Първоначално новите услуги ще са достъпни в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Перник, Силистра, Сливен, Кюстендил, Хасково, Смолян, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Банско, Сандански, Петрич, Карлово, Асеновград, Айтос, Чепеларе, Добринище, Дупница, Нова Загора, Димитровград, Велинград, Разлог, Аксаково, Самоков, както и в Пампорово и Боровец.

До средата на декември 2015 г., 4G-мрежата ще стане достъпна и за градовете Велико Търново, Ботевград, Габрово, Севлиево, Плевен, Ловеч, Троян, Шумен, Търговище, Разград, Лом, Монтана, Видин, Враца, Горна Оряховица и Свищов. Така ще бъдат обхванати всички регионални центрове и градове с над 20 000 жители, както и най-популярните зимни курорти в страната. Реално обхватът ще покрие 56.7% от населението на страната.

В зависимост от наличния честотен спектър, разширяването на 4G-мрежата на телекома ще продължи и през 2016 г.

Ползването на 4G-услугите на "Теленор" ще без допълнително заплащане за всички клиенти на оператора до 31 януари 2016 г. Необходимо е само мобилното устройство и използваната СИМ-карта да поддържат 4G-технология. Новите карти 3 в 1 или закупените и сменени  през последните няколко години СИМ-карти са такива. От 1 декември всеки клиент на оператора ще може да провери дали неговата СИМ-карта поддържа 4G като изпрати безплатен СМС до кратък номер 144. Ако картите не поддържат технологията, могат да бъдат сменени безплатно във всеки магазин на оператора.

Пълна информация за покритието на 4G мрежата на Теленор, както и за тарифите и 4G-мобилните устройства, които операторът предлага, ще бъде публикувана на официалната интернет страница на компанията www.telenor.bg и ще бъде налична във всички магазини на оператора и официалните партньори от 1 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама