Пловдивската РИОСВ спечели делото за мръсния въздух в града

15:50, 26 ное 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
РИОСВ-Пловдив, спечели делото за мръсния въздух пред Окръжен съд-Смолян, в частта му срещу екоинспекцията в Града под тепетата.

Смолянският съд отхвърли като неоснователен и недоказан колективния иск, свързан със замърсяването на въздуха с фини прахови частици в Пловдив.

Припомняме, че през 2011 г. бе подаден иск от фондация "Асоциация за европейска интеграция и права човека", Михаил Екимджиев и присъединилите се към него над 120 ищци-жители на Пловдив.

Сред твърденията в него бяха, че са допуснати значителни отклонения от нивата на фините прахови частици и не са предприети ефикасни действия и мерки за елиминиране или намаляване на влиянието на факторите, водещи до замърсяване на атмосферния въздух в града.

Както и че не се осъществява ефикасен контрол върху органите и организациите, компетентни да извършват действия по опазване на атмосферния въздух.

Делото за чистотата на атмосферния въздух и замърсяването с фини прахови частици е първото по рода си в страната. Апелативният съд в Пловдив го върна за ново разглеждане на Окръжния съд в Смолян. А той се произнесе, че твърденията за незаконосъобразно бездействие от страна пловдивската екоинспекция са неоснователни и недоказани.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама