Осъдиха трима за данъчни измами по делото „Схемите” в Разград

16:16, 26 ное 15 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ефективна присъда за Габриела Петрова и условни за Александър Александров и Катя Юлиянова постанови Разградския окръжен съд, съобщиха от Апелативна прокуратура Варна.

Тримата бяха обвиняеми по делото, станало известно като “Схемите” за данъчни измами в особено големи размери.

Делото стана известно след провеждането на специализирана полицейска операция в Разград на 15 ноември 2010 год.

Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу “мозъка” на измамната схема Габриела Петрова и Александър Александров и Катя Юлиянова като извършители на деяние за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 2,894 млн. лева, което е в особено големи размери.

Габриела Петрова бе осъдена от състав на Разградския окръжен съд на три години и половина лишаване от свобода при първоначално строг режим. Извършителите Александър Александров, управител на „Агротрейд 2010”, и Катя Юлиянова, управител на „ХМХ агро”, са осъдени на три години лишаване от свобода, отложени с петгодишен изпитателен срок.

Ръководителят на схемата на данъчната измама в особено големи размери е  Габриела Петрова, която е инициатор на регистрирането на дружествата на другите двама подсъдими, които не се познавали помежду си.  Механизмът на избягването на установяването и плащането на данъчните задължения действал чрез декларирането на неизвършени доставки от фирми, регистрирани по ДДС, а в действителност те са били извършени от лица, които не са регистрирани по Закона за ДДС, като по този начин е ползван неправомерно данъчен кредит в посочения размер.

При задържането на Габриела Петрова по време на специализираната полицейска операция „Схемите” у нея са открити 350 000 лева в брой, които са възстановени в държавния бюджет. Междувременно преди месец тя получи ефективна присъда като извършител също за данъчна измама.

Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама