Хартиените двулевки остават законно платежно средство

16:29, 26 ное 15 25 2326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Банкнотите от 2 лева остават законно платежно средство в България, заедно с новите монети от 2 лева, които влизат в обращение на 7 декември тази година. Това уточниха от БНБ при представянето на монетата от 2 лева пред журналисти днес.

Представителите на банката поясниха, че монетата ще влиза в обращение плавно, докато похабените банкноти бъдат изтеглени.

Към момента 42 млн. броя банкноти от 2 лв. все още са в касите на банките или в джобовете и портфейлите на хората. Освен това, БНБ има в резерв още отпечатани банкноти през 2013. На този етап са отсечени 12 млн. броя монети от 2 лева.

Новата монета тежи 9 грама и е с диаметър 26.5 милиметра. На лицевата ѝ страна е изобразена номиналната стойност с цифра – 2 лева, а на гърба - образът на Паисий Хилендарски, по подобие на настоящите банкноти. Дизайнът е дело на Ваня Димитрова, а монетата е отсечена в Монетния двор на БНБ.

Новата монета ще бъде с по-голям размер от тази от 1 лев. Тя също е от два цвята метал – бял и златист, но за разлика от монетата от 1 лев, която е с бял вътрешен кръг и златист кант, двулевката е със златист вътрешен кръг и бял кант.

Монетата е с размери, различни от тези на подобни разплащателни средства, за да се предотврати възможността да се използва монета с по-ниска стойност в автомати за продажба. 

От днес БНБ започва информационна кампания за новата разменна монета: в клоновете на всички търговски банки, пощенски станции, аерогари, гранични пунктове, градския транспорт, големи търговски вериги и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама