Сладките „Негърче“ и "Негърка" създавали представа за канибализъм

17:11, 26 ное 15 25 840 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спорът расистко ли е името на сладкишите „Негърка“ и „Негърче“ се разрасна. Днес Комисията за защита от дискриминацията проведе първо заседание по казуса, на което беше поискана лингвистична експертиза. Двете фирми, които предлагат сладкишите, поискаха от комисията експерт да разясни значението на думата „негърче“ в българския език.

Албена Джоунс, която сезира регулаторния орган, че названията са расистки, се съгласи с искането, но заяви, че то не се отнася пряко към проблема, който тя е поставила. Преди няколко дни Джоунс, която е български гражданин, подаде жалба като определи сладкишите като расистки.

Защитниците на пернишката фирма ЕТ „Здравко Георгиев“ и на варненската - „Захарни изделия“, поискаха да бъде назначена и експертиза от психолог или антрополог.

„В част от жалбата се казва, че докато човек яде продукт с такова наименование, остава с впечатление, че съответно яде човек от негроидната раса, което не е хуманно“, обоснова се адвокатът на едната фирма и допълни, че това звучи като обвинение в канибализъм.

„Това може да си го помисли само човек с патологични проблеми, чиято мисъл води до подобен род представи. Защото един средностатистически българин не мисли, докато яде сладолед "Ескимо", татарско кюфте или салата "Снежанка", че яде нещо, различно от храна. Не мисля, че и в случая е така“, каза другият на защитник на обвинените в расизъм фирми.

От своя страна Албена Джоунс обясни, че с това уточнение е имала предвид, че „потребител, който си е купил "Негърка" или "Негърче" го асоциира с расата“.

Обвиняемите посочиха още, че суха паста "Негърче" е била регистрирана у нас и името ѝ е получило одобрение още през далечната 1967 год. Те допълниха, че когато са регистрирали търговските марки е било констатирано, че наименованията не са обидни или дискриминационни.

Ако КЗД установи, че наименованията са расистки двете фирми ще бъдат глобени с до 2000 лв. Следващото заседание, когато ще стане ясно какво е значението на думата „негърче“ у нас, е насрочено за 10 март до година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама