Установен е виновникът за хакерските атаки в деня на изборите

17:47, 26 ное 15 / Политика 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-министърът на транспорта Валери Борисов заяви, че вече е установено кой стои зад кибератаките към сайтовете на държавни институции по време на местните избори на 25 октомври и на балотажите на 1 ноември. Той обяви това по време на пресконференция за изградената инфраструктура за бърз интернет в отдалечени и слабо развити райони, която беше организирана от ведомството.

Борисов уточни, разследващите органи вече знаят кой е виновникът и само те могат да съобщят на обществото неговото име. Не е ясно дали става въпрос само за един човек или цяла организация.

Зам.-министърът каза още, че в световен мащаб има изградена система за взаимодействие между центровете за реакция при компютърни инциденти. В България също има такъв център, който се намира в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС). Тези центрове си обменят информация постоянно, уточни Борисов.

„Нашият център е изпратил данни по случая към американските си колеги, които са оказали съдействие в разследването. Те са ограничили броя на бот мрежите на територията на щатите, които са атакували държавните сайтове и са установени хората, виновни за това“, добави Валери Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама