Стотици природозащитници направиха жива верига от МОСВ до МС (обновена)

18:57, 26 ное 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици природозащитници направиха жива верига от сградата на Министерството на околната среда и водите на бул. „Мария Луиза“ в столицата до сградата на Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Протестиращите отново се обявиха в защита на природата в България и срещу актуализацията на плана за природен парк „Витоша“ и националните паркове „Пирин“ и „Рила“. Те скандират „Оставка“, „Рила ни е мила“ и „Искаме природа, а не бетон.“

В момента плановете за за управление на парковете „Рила”, „Пирин” и „Витоша” се актуализират. Пред София topnovini.bg Андрей Ковачев от „Фонда за дивата природа“ (WWF) сподели опасенията си, че актуализацията е само привидна, като предвижда нови планове, които ще облекчат строителството в планината.

„Това е поредният протест, защото в момента е надвиснала заплаха те изцяло да бъдат унищожени като природни територии, а би трябвало да бъдат такива и след 50, и след 100 години, когато ще живеят нашите деца. В момента се прави т.нар. актуализация на плановете за управление, но вместо те наистина да бъдат актуализирани, се правят съвсем нови планове за промени. Те разрешават пълно застрояване, изсичане на горите и лов. Тоест, тези защитени територии да престанат да бъдат такива и да се превърнат в паркове на хартия”, коментира Андрей Ковачев.

По думите му неколкократните протести на екозащитниците още не са дали резултат, а МОСВ не е взело под внимание забележките и становищата, които протестиращите са изпратили.

„Това е една планирана кампания за унищожаване на природата в България. Природата е единственото останало незаграбено нещо в България, което властта не е успяла да вземе за себе си. Въпросът е дали министерството ще обслужи интерес на мафията, или на обществото и дали ще победи демокрацията, както е в нормалните държави. Към от момента от министерство само шикалкавят. Вместо да каже, че ще спази закона, шикалкавят. Тези планове в този вид ще ги върнем на хората, които ги изготвят. В момента се опитват да замажат положението, казват, че са заети, което не може да бъде така”, категоричен е Андрей Ковачев.

Екозащитниците се бяха постарали протестът им да бъде чут и представен по оригинален начин. По този повод Андрей Ковачев беше „маскиран” като министър-председателя Бойко Борисов.

„Всеки днес има роля. Аз съм Бойко Борисов днес. Понеже решението е негово, а той май не разбира какво се случва, съм се маскирал като него”, заяви Ковачев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама