Няколко човека излязоха на протест срещу унищожаването на Пирин, Витоша и Рила в Русе

18:57, 26 ное 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко човека участваха във втория протест в Русе срещу унищожаването на Пирин, Витоша и Рила. Той се провежда в три града едновременно, като другите два са София и Пловдив. Във Варна също трябваше да има протест, но там той беше отложен по препоръка на полицията, заради терористичните актове в Париж.

В дунавския град началният му час беше 17.00, а мястото – пред Съдебната палата. В първия, проведен на 11 ноември, се включиха доста повече хора, но явно студът и дъждът е разколебал повечето, предположиха организаторите.

Те са от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", откъдето вече са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров. В него се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша.

Природозащитниците изтъкват, че има голяма опасност от загуба на емблематични защитени територии на България и припомнят, че в Природен парк Витоша незаконно се разораха площи, залесени от доброволци с фиданки, купени по Оперативна програма „Околна среда“. Те съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерството на околната среда и водите.

В Национален парк Пирин се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е на път да придобие права в изключителна държавна собственост, смятат природозащитниците.

Проектите на плановете за управление на националните паркове Пирин, Рила и Природен парк Витоша и режимите, които предвиждат, поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва, недоволстват от коалицията.

Исканията на протестиращите, в подкрепа на които те и тази вечер събираха подписка, са:

1. Незабавно Спиране строежите на Витоша и Пирин.

2. Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и на Национален парк Пирин и другите виновни лица.

3. Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

4. Държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско-Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама