Биолози изградиха нов дом за птиците на София (снимки)

20:18, 26 ное 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти и преподаватели от Биологическия факултет на Софийския университет създадоха градина-музей, която се превърна в дом за растения, безгръбначни животни и птици. Техният проект „Скорец на прага” популяризира увеличаването на биоразнообразието в градските зелени пространства и популяризирането на ефективните практики при опазването му.

Целта на проекта е да превърне зелените площи около Биологическия факултет в пространство, което съчетава благоприятни условия както за запазването на биоразнообразието в района, така и за развитието и утвърждаването на биологичното и природозащитно обучение на учениците, студентите и гражданите на София.

Организаторите на „Скорец на прага” искат да фокусират общественото внимание върху необходимостта от специфични грижи за опазването на биоразнообразието в градска среда като акцентират върху проблемите, свързани с непрекъснатото унищожение на зелените площи и бързата загуба на видовете заради заличаването на местообитанията им. Така с унищожението на дървета и храсти, от София изчезват и косовете, червеногръдките, таралежите, прилепите и много други животни, твърдят биолозите.

По време на проекта доброволците засадиха нови видове треви и храсти, подходящи за условията в района. Част от тях бяха оформени в жив плет, а друга – в алпинеум. Така бяха осигурени подходящи местообитания за укритие и хранене на птиците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама