Томислав Дончев: Железопътно трасе по пътя на коприната е напълно възможно

08:51, 30 ное 15 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малка е вероятността китайски туристи да дойдат на море или да почиват в България, но проектът за железопътно трасе, което да тръгва от Китай и да стига до нас е реалистичен. Това каза в ефира на БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Преди дни някои министри и премиерът Бойко Борисов бяха на посещение в Китай, където се заговори, че е възможно влак да свърже Китай с Европа.

Дончев обясни, че двата континента са със свързани политики и голяма част от износът и вносът се осъществяват по море. За това китайците се замислили за сухопътен проект, който да стига и до сърцето на Европа.

„Железопътно трасе по пътя на коприната е напълно възможно. Мен не ме впечатлява голямата стойност на проекта. Мен по-скоро ме притеснява, че по трасето, което се предвижда има зони, които са в риск. За това повдигнах този въпрос към Европейския съюз“, каза вицепремиерът.

Той поясни, че за сега ще се строи в зоните, които са по-стабилни и изрази надежда, че докато проектът стигне до местата с по-малка сигурност те ще са се стабилизирали.

Вицепремиерът коментира и вчерашното решение Европейския съюз да помогне на Турция с 3 млрд. евро заради бежанската криза. Дончев заяви, че не е ясно каква част от тези пари ще дойдат от България. По думите му парите ще бъдат набавени от преструктуриране на средствата на ЕС.

„Няма впечатление Турция да използва бежанската вълна като форма на натиск над Европа, даже напротив. Турция е много по-коректна от други държави в Европа, които транслират бежанците, не ги регистрират, а просто ги пускат да преминават“, каза Дончев.

Той допълни, че случаят със сваления от турските власти руски изстребител, не трябва да всява нито изкуствено спокойствие, нито паника. По думите му и Турция и Русия са ни съседки, за това ситуацията трябва да се следи с „необходимото внимание и напрежение“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама