През 2016 г. Община Тервел не предвижда увеличение на данъци и такси

10:03, 30 ное 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2016 година Община Тервел ще има бюджет от 9 327 хил. лв., съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Сумата не се отличава от тази за 2015 г., когато бюджетната рамка е била 9 млн. лв. Не се планират увеличения на данъците и таксите, които плащат гражданите и бизнеса. Местните приходи се планират на същите равнища, като тези през 2015 г. Общината планира да получи 2 030 хил. лв. от данъци, такси, наеми и продажби на ненужни за нея активи. Сумата е с 21 хил. лв. по-малка от планираната от този тип дейност през 2015 г. Разчетите сочат, така както и в предходни години, незначителни по обем приходи от продажба на общинска собственост - 136 хил. лв., които са с 30 хил. лв. повече от планираната сума за 2015 г.

От републиканския бюджет общината ще получи средства в размер на 7 598 500 лв. под формата на обща субсидия за делегирани от държавата дейности -  5 796 800 лв. Има тенденция средствата от републиканския бюджет да са недостатъчни за нормалното функциониране на общинските образователни, здравни и социални услуги и Общината разходва за тях суми, които получава от събраните данъци и такси от населението и бизнеса. Субсидия за капиталови разходи, в това число субсидия за основен ремонт на общински пътища, е 554 300 лв.  Общата изравнителна субсидия за дофинансиране на недостига от местни приходи е 1 247 400 лв., от които 135 100 лв. за зимно поддържане на общински пътища и снегопочистване.

Трансферите от републиканския бюджет за предстоящата 2016 година в сравнение с 2015 г. са увеличени  с  444 814 лв., като увеличението се дължи на по-високите стандарти за издръжка във функциите „Общи държавни служби“, „Отбрана и сигурност“,  „Образование“, „Здравеопазване“, „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ и „Почивно дело, култура и религиозни дейности“, в увеличения размер на обща изравнителна субсидия и на целевата субсидия за капиталови разходи.

Разчетите на общината са направени при запазване на досегашния брой работещи в звената на бюджетна издръжка. Не се предвиждат драстични съкращения, въпреки ясно очертаната нужда от оптимизиране на персонала в някои дейности. Общината очаква предстоящата възможност за наемане на безработни лица по програми за заетост, с което да може да подпомогне работата си, без за това да се натоварва с допълнителни разходи за работни заплати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама