Община Омуртаг започва работа по проект "Помощ за независим живот"

10:07, 30 ное 15 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът “Помощ за независим живот” бе представен в Заседателната зала на Общинска администрация – Омуртаг. Проектът е по ОП „ Развитие на човешките ресурси” и е финансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Пресконференцията, бе открита от градоначалника на Омуртаг Ешреф Ешрефов.

”С реализацията на този проект се надявам да се подобри значително живота на една група хора, които са поставени в голяма степен в изолация от обществения живот. Това са лица със значими здравни и социални проблеми, инвалиди, възрастни хора над 65 години, които трудно се обслужват сами в къщи,  много често живеещи сами, а някои от тях и без близки и роднини. В същото време,  когато назначим от началото на януари 2016 година домашните санитари, социални работници и лични асистенти, които ще се грижат за тях,  ще дадем възможност на техните  близки, да започнат отново работа и те също да излязат от изолацията в къщи. Надявам се, че  макар и с малко ще намалим безработицата в общината”, заяви в приветственото си слово към присъстващите кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов.

Продължителността на представения проект ще бъде 27 месеца, а стойността му е 499 960 лв.   По него се предвижда от месец януари 2016 г. да бъдат назначени 8 домашни санитари, по 2 социални работници и лични асистенти, които са част от Звеното за услуги в домашна среда, създадено по проект ”Помощ в дома”, реализиран преди две години в Омуртаг. Така се получава приемственост и се надгражда вече създадена структура за оказване на помощ на социално изолирани групи от населението. В същото време през месец март, когато приключи схема "Нови алтернативи",изпълнявана в момента в община Омуртаг,  ще бъдат назначени още  5 броя домашни помощници, 2 броя социални асистенти и 26 броя лични асистенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама