Бургаските затворници натъпкани като сардели, ползват кофи за тоалетни

10:24, 30 ное 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нечовешки условия в българските затвори. В XXI век затворници у нас нямат достъп до тоалетна през нощта, адекватни лекарски грижи и са малтретирани. Това установява Европейският комитет против изтезанията, който дава срок на България, за да вземе спешни мерки, съобщава Нова телевизия.

В работната група по изработването им участва и българско затворническо сдружение за реабилитация - организацията, основана от Джок Полфрийман. Едно от местата, които са били посетени от експертите от Европейския комитет е затворът в Бургас, където са настанени 520 души.

„Има килии с по 20 души, има килии с по 15 души”, разказа Васил Колев, който излежава присъда за причиняване на катастрофа. Казва, че през нощта е най-трудно, защото тогава достъп до тоалетна няма. „Използваме пластмасови кофи, след като сме заключени”, разказа той.

„През лятото е малко трудно, защото сме много хора и трудно се диша”, обясни Валери Величков, който е осъден на четири години заради нанесена тежка телесна повреда. Той дели килия с 10 души. Имат си и компания - дървеници, хлебарки, мишки. Леглата и завивките пък не си знаят годините. „Килиите отдавна не са ремонтирани, не е правен ремонт, не е боядисвано”, твърди Валери.

Затворът в Бургас е строен през далечната 1938 година. „Не знам да е правена цялостна реконструкция на затвора”, заяви директорът на затвора Бранимир Мангъров и призна: „Обективно са лоши условията”.

Решение обаче трябва да се намери до края на следващата година. Такъв срок е дала Европа. „Там ситуацията е много тежка, защото от една страна липсват на тоалетни и е пренаселено”, призна и заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. „Ако минимумът за жилищна площ за един затворник е четири квадратни метра, там голяма част от затворниците разполагат с не повече от 2 квадратни метра”, уточни той.

Предвижда се част от затворниците да бъдат преместени в нова сграда близо до Бургас. Тоалетните трябва пък да бъдат ремонтирани до края на годината. Но дали ще има пари за  останалите затвори, не е ясно.

„Към момента в проектобюджета не фигурират тези средства”, обясни заместник-министърът. „Става дума за 15-16 млн. лева. Това е по-малко от ремонта на „Цариградско шосе”. Надяваме се и на целево финансиране в рамките на годината”, каза още той.

Българските затвори са най-ужасното място и заради друго - малтретирането на затворниците. Затова от октомври е въведен регистър на травматични увреждания и възможност затворник да бъде освидетелстван от лекар извън затвора.

И докато държавата се бави с осигуряването на елементарни битови условия, тя губи стотици хиляди левове от заведени дела от затворници. „Сумата, изплатена досега, е от порядъка на 600 000 лева”, съобщи заместник-министърът на правосъдието.

България губи и друго. „В последно време получаваме откази от Германия да изпълнява европейски заповеди на българските власти и да екстрадира определени хора, защото четата докладите и казват, че не можем да осигурим човешки условия за изтърпяване на наказанията”, съобщи Янкулов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама