Няма да пенсионират учители в малките градове, ако няма по-млади кандидати

11:17, 30 ное 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директори и учители в малките населени места няма да бъдат пенсионирани дори и да са достигнали необходимите възраст и стаж, ако няма по-млади, които да ги заместят. Това заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева на конференция с учителския синдикат.

Чистката, за която от министерството обясняват с влезлите в сила промени в Кодекса на труда, според които при изпълнение на условията работодателят може да освобождава директори и учители, пък няма да се случи през учебната година. Това стана ясно от думите на просветния министър Тодор Танев. Той каза още, че най-късно утре ще подпише новите учебни програми.

„С г-жа Ваня Кастрева се разбрахме тези пенсионирания да не се случват по време на учебната година, за да не се разстройва учебният процес. Това важи и за директорите, и за учителите. Знаете, че имаме промяна в Кодекса на труда, за да може директорите в пенсионна възраст да не са вечни. Учебните програми ще ги подписвам днес или утре. Имам още един последен разговор със синдиката“, обясни просветния министър. Танев добави, че заложените в програмата задължителни часове са минимумът, който се изисква, а училищата могат да избират разпределението на часовете.

„Това, което ще видите е минималните задължителни часове в програмата. Когато разговаряхме с директорите на езиковите гимназии се оказа, че те могат да качат до 200 часа отгоре по желание от избираемите предмети, които за първи път са толкова много“, каза министър Танев.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пожела допълнително обучение в университетите за бъдещите педагози и учители, както и повече часове практика. Такева настоява и за обучение по гражданско образование, информационни технологии и възрастова психология. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама