Поискаха повече пари за спорт и инфраструктура в бюджета за 2016 г. на Шумен

12:27, 30 ное 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече пари за ремонт на спортните бази, улици и осветление поискаха днес граждани, съветници и кметове на села при общественото обсъждане на макрорамката на бюджета на община Шумен за 2016 г.

“Съкращения няма да има в общинска администрация. Това не изключва преструктуриране и оптимизация на дирекции и отдели”, поясни зам.-кметът по финанси Татяна Костова.

Тази година местният бюджет ще бъде в размер на 53.122 млн. лв. Приходите с държавен характер са 30.577 млн. лв., а заложените местни са малко над 22 млн. лв.

26 млн. лв. са парите, които Общината трябва да усвои през новия програмен период до 2020 г. от еврофондовете. 500 хил. лв. са заложените безлихвени заеми за мостово финансиране по реализиране на проекти с европейско финансиране.

2.6 млн. лв. са заложените средства от продажбата на общински терени, като това не включва земеделска земя.

С 67 хил. лв. са разходите предвидени за държавната администрация. В сектор сигурност бюджета се завишава с 30%. Завишение от 6.7% има и в сферата на образованието. Парите за здраве през 2016 г. също скачат с 5.3%. Ръст от 4.1% пре финансирането ще има и в сферата на културата.

Над 1.4 млн. лв. от местния бюджет са заделени за дофинансиране на държавно делегирани дейности.

13.096 млн. лв. са заложените за 2016 г. капиталови разходи. Основно те ще се похарчат за ремонт на уличната мрежа в Шумен и селата от общината. Предвидени са и 946 хил. лв. за рекултивация на сметището край кв. “Дивдядово”.

Общинска администрация смята да събере 6.5 млн. лв. от такса битови отпадъци.

Строга финансова дисциплина, прозрачност и публичност при разходването на средствата от местната хазна през 2016 г. обеща ресорният зам.-кмет Татяна Костова. Тя акцентира, че през 2016 г. ще се разчита на привличането на външни инвестиции, завишаване на събираемостта на данъците и просрочените задължения.

На дискусията присъства и зам.-кметът по екология и строителство Боян Тодоров, който отговори на много въпроси свързани с уличното осветление в селата от общината и Шумен. Стана ясно, че местната управа има идея да се премине към модерно енергоспестяващо улично осветление в цялата община. “До момента годишно в бюджета за тази дейност са заделяни едва 80 хил. лв., които са крайно недостатъчни”, коментира още Боян Тодоров и поясни, че през 2016 г. трябва да е готов работния проект за изграждането на пречиствателната станция за питейни води в Шумен, като строителството ще започне през 2017 г.

Боян Тодоров информира още, че Общината е започнала да премахва и определените като опасни дървета в Шумен, които са около 120.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама