Историческа среща за климата събра световните лидери в Париж

12:52, 30 ное 15 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във френската столица Париж днес се открива конференцията на ООН за климата. Очаква се форумът да завърши с историческо споразумение за нов подход за борба с климатичните промени и ограничаване на затоплянето до 2 градуса по Целзий годишно.

Конференцията ще продължи две седмици – до 11 декември, и бе открита от президента на Франция Франсоа Оланд. Френското правителство официално ще ръководи разговорите по време на откриващата церемония.

В срещата ще се включат над 200 лидери от цял свят. Участие ще вземе и българският президент Росен Плевнелиев.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на 130-те жертви на терористичните атаки в Париж на групировката „Ислямска държава“.

Заради безпрецедентния брой докладчици изказванията ще се правят паралелно в две конферентни зали на комплекса с имената на двете главни реки на Франция - Сена и Лоара.

Очаква се днес по време на форума да се срещнат руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган. По-рано миналата седмица Ердоган поиска среща с Путин ден след инцидента с руския Су-24. Заради сваления изтребител в момента отношенията между двете страни са изключително обтегнати.

Темата

Държавните лидери ще дискутират в Париж възможността за ново глобално споразумение, свързано с климатичните промени, насочено към намаляване на емисиите на парниковите газове, за да се ограничи заплахата от опасното глобално затопляне в резултат на човешката дейност. Очаква се да бъде обявено и ново финансиране за проекти за възобновяеми източници на енергия.

Сред плановете са увеличаване на инвестициите в чистите технологии.

Франция и Индия ще обявят началото на съюз, чиято цел ще е обединяването на 100 страни в тропическите региони, които рязко да увеличат възможността за производство на електроенергия от слънцето. Инициативата включва най-малко 19 правителства и частни лица, включително Бил Гейтс и основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, които ще инвестират в такива проекти.

Безпрецедентни мерки за сигурност

Срещата за климата се провежда в конферентния център в Бурже, северно предградие на Париж и преминава при изключително засилени мерки за сигурност – малко повече от половин месец след най-смъртоносните терористични атаки във френската столица, при които бяха убити 130 души.

За срещи на чуждестранните делегации са отделени парижките аерогари „Льо Бурже”, „Роаси-Шарл дьо Гол”, „Орли”, както и военните летища в Евре и Крей. Самият Париж е фактически парализиран още от неделя. На парижани бе препоръчано много сериозно да не използват личен транспорт.

Протести в цял свят

Протестиращите по цял свят призоваха за конкретни споразумения за ограничаване на емисиите от парникови газове и по-малка зависимост от изкопаемите горива.

Над 570 хиляди души участваха в 2300 демонстрации за климата в неделя, организирани в 175 страни.

Стотици хиляди оставиха обувките си Площада на Републиката в Париж в рамките на инициатива срещу измененията в климата. В неделя от площада трябваше да тръгне марш за климата, но той бе отменен заради кървавия атентат в Париж. В инициативата се включиха редица популярни имена, сред които и папа Франциск.

В Амстердам се събраха близо 7000 души, мнозина на велосипеди, въпреки студеното и дъждовно време. В Атина демонстрантите бяха хиляда, в Стокхолм - четири хиляди. Близо 17 хиляди души преминаха по улиците на Берлин и стигнаха до Брандебургската врата, където бе поставен огромен надуваем земен глобус.

В Мадрид се събраха близо 20 хиляди души, според Грийнпийс, а на другия край на планетата, в Австралия, демонстрантите в Сидни бяха 45 хиляди, издигайки лозунги "Няма планета Б" и "Световна солидарност". Още толкова преминаха през центъра на Сидни. Шествия имаше и в Сао Пауло и Мексико сити.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама