Борисов към областните кметове: Харчете разумно, за да не ми дойдете после и "Олеле, какво стана"

13:14, 30 ное 15 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов предупреди областните кметове, че трябва да внимават много как харчат пари в предстоящия програмен период. Той взе участие в конференцията „Перспективи пред местната власт и новия програмен период“, на която присъстваха почти всички областни кметове и редица министри, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Трябва да сте много внимателни особено за обществените поръчки и усвояването на евросредствата. Ако сбъркате, после тези пари трябва да ги дадем от бюджета. След терористичните актове програмите на правителствата рязко завиха към средства за въоръжаване. Помните миналата година колко бяхме консервативни в даването на пари за военните, а сега в новия бюджет рязко вдигнахме парите за тези цели. И ако вие сте калпави, още пари от бюджета трябва да бъдат давани. А като се усети стабилност в държавата, всички започват да искат“, заяви министър-председателят.

Премиерът каза, че първите заявки, които е получил за допълнителни средства за общините са на стойност 160 млн. лв. Борисов няколко пъти подчерта пред кметовете, че вместо да се правят на добри, всяка община трябва да събере данъците си. Той помоли кметовете, чиито общини има дългове да се изправят. Едва няколко от тях останаха седнали.

„Надявам се всичко това да го разбирате и да престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструмент, с който можете да оправите бюджетите си. Всички искат да са добри. И на учителите давахме, за животновъдите и тютюнопроизводителите също отделихме пари. За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лв., заяви Борисов.

Борисов предупреди кметовете да не се „изкушават“ за обществените поръчки.

„Да не ми дойдете после и олеле какво стана. Всичко трябва да се прави стриктно, както си пише в книгата. Не забравяйте – аз ви гледам от едната страна, Европа от другата“, предупреди премиерът.

Борисов напомни още, че с местните данъци и такси общините могат да регулират бюджетите си.

„Готов съм за финансова децентрализация. За малките населени места съм готов да преговарям за нулеви ставки. Като искаш да живееш в Мюнхен и Виена таксите и данъците са други, ако искаш да живееш на село там данъците са други. Като искаш да имаш естакади, да живееш на „Витошка“, да се возиш на метро, да живееш на жълтите павета, не може таксата да ти е същата като в някое село. Тука за 8 лв. увеличение на винетка на месец се правят протести, а сме направили 300 км. нови магистрали. Идва с „Порше“ на протест, а само докато запали колата, вече е изхарчил 12 лв. за бензин“, заяви премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама