34 887 000 лв. е проектобюджетът на община Разград

13:49, 30 ное 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
34 887 000 лева е проектната стойност на Бюджет 2016 за община Разград. Параметрите и приоритетите на бюджета бяха представени по време на обществено обсъждане от заместник-кмета Галина Георгиева. В дискусията участваха общински съветници, кметове на кметства, директори на детски градини, граждани и др.

Зам.-кметът посочи, че приоритетите на новото общинско ръководство са запазване и подобряване качеството на предоставените  публични услуги за населението, провеждане на бюджетна политика, насочена към ефективно, ефикасно и законосъобразно изразходване на средствата, запазване нивото на данъчната тежест и реализиране на мерки за по-добра събираемост на местните данъци, запазване на културните ценности и традиции, разширяване обхвата на социалните услуги, одобряване на инфраструктурата на малките населени места в общината и разработване на проектни предложения за новия програмен период 2014-2020 г.

Георгиева отбеляза, че не се предвижда увеличаване на таксата за битови отпадъци през следващата година. Тя заяви, че приходите от такса “битови отпадъци” са планирани на база определения облог за 2016 г., съобразно размера на таксата, събираемостта спрямо предходните години и приетите облекчения и намаления на някои категории лица.

По време на общественото обсъждане бе посочено, че делът на средствата за делегираните от държавата дейности е близо 53 % или 18 450 000 лв. Общият обем на данъчните приходи е 4 012 000 лева, очакваните приходи от управление на общинска собственост са в размер на 5 642 000 лева, а за капиталови разходи са предвидени 712 000 лв., като капиталовата субсидия за 2016 г. е почти колкото през предходната година.

Размерът на разходната част е 34 887 000 лв. Най-голямото разходно перо е предвидено във функция ”Образование” - 15 129 000 лв. или 43,4 %, което е с 1 100 000 лв. повече от 2015 г. Във функция ”Здравеопазване” са предвидени 1 258 000 лв., прогнозните разходи за зимно поддържане и снегопочистване възлизат  на 202 000 лв., а за издръжка на  приюта за безстопанствени кучета са предвидени 52 000 лв. Целевата субсидия за инвестиционни разходи е в размер на 712 000 лв.

Във връзка с кандидатстването по Оперативна програма ”Региони в растеж 2014-2020 г.“ община Разград има сключено споразумение за делегиране на функции за оценка и избор на проекти за финансиране по приоритетна ос 1 на програмата на стойност 19 829 000 лв., като предстои през 2016 г. да се разработят инвестиционна програма и проектни предложения към нея.

През новата година община Разград ще покрива дължимите главници и лихви по заеми от предходни години  и няма да поема нов общински дълг, каза още Георгиева. Тя определи бюджета за 2016 г. като балансиран, изпълним и реален.

Основните въпроси, които бяха отправени към ръководството на общината касаеха разходването на капиталовите разходи. Милен Станчев призова да бъде асфалтиран паркинг на бул. „Априлско въстание“ 9 до блоковете „Млади семейства“, който е около 1 дка. Художникът Петко Антонов поиска да бъде изяснен въпроса с използването на Изложбения салон на бул. „България”, който преди години бе стопанисван от Съюза на художниците, а сега е общинска собственост и е изоставен. Той попита дали е редно този салон да не се поддържа и художниците от Лудогорието да правят своите изложби в библиотеката. Да бъде довършена сградата до читалището на селото бе молбата на кмета на Осенец Димитър Димитров. Пенсионерът Николай Мечев, бивш председател на „Ротари клуб“ помоли общината да поддържа изградения от клуба фонтан на ул. „Васил Левски“. Той поиска също да бъдат отпуснати средства за ремонт на два моста в Благоево, които се рушат, както и за ремонт на улиците в населеното място.

Заместник-кметът Галина Георгиева заяви, че ще бъдат назначени комисии, които да огледат състоянието на предложените обекти, за да могат да се вземат необходимите мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама