Реформаторите предлагат 33 милиона повече за култура

13:33, 30 ное 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Средствата за култура да бъдат увеличени общо с около 33 милиона лева, предлагат от Реформаторския блок преди гласуването на държавния бюджет за следващата година. Това съобщи съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски на пресконференция в Плевен.

"Засягам темата за културата, което е следствие от законния и легитимен протест на хората от музеите, галериите и библиотеките. Смятам, че те са уникални специалисти, които продължават да работят неуморно, въпреки че заплатите им са в порядъка на около 400 лева", каза той.

Зеленогорски уточни, че по темата са проведени няколко срещи с юристи и дейци на културата. Ако парламентът приеме промените в бюджета, това ще позволи да се увеличат средствата за опазване на културното наследство, както и за създаване и популяризиране на българското изкуство.

"Реализирането на нашата идея е доста сериозна гаранция, че хората в музейната сфера ще получат увеличение на работната заплата с между 40 и 50 процента, с което ще отговорим на 100% на техните очаквания. Ако искаме да създаваме модерно общество, трябва да направим тези важни инвестиции", коментира още бившият кмет на Плевен.

Найден Зеленогорски припомни, че за съжаление огромна част от подготвените български кадри са напуснали пределите на страната, за да търсят препитание в чужбина. Накрая той призова хората да вярват, че е възможна позитивна промяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама